Teze Nationale 2009: Incep Tezele Nationale!
calendar_month 28 Apr 2009, 00:00
Pulsul creste. Perioada in care elevii claselor a VII-a si a VIII-a s-au putut pregati pentru tezele cu subiect unic se apropie cu pasi repezi.

Miercuri, 29 aprilie va avea loc prima proba, aceea la limba materna. Bineinteles, intre un examen si un weekend este anuntat si boicotul profesorilor nemultumiti.

Statisticile indica faptul ca miercuri, 29 aprilie, 25000 de elevi vor sustine proba la limba si literatura materna. Urmatoarea proba, cea de limba si literatura romana, este programata pentru 5 mai, urmand ca testarea la matematica sa aiba loc pe 13 mai. In plus, elevilor claselor a VIII-a le vor fi testate si cunostintele la istorie sau geografie, la alegere, pe 21 mai.

Principala grija a parintilor se datoreaza faptului ca media notelor de la tezele cu subiect unic conteaza la admiterea in ciclul liceal. Astfel, ei nu vor mai avea de sustinut inca un examen de admitere la liceu, distributia facandu-se pe baza mediei generale a notelor obtinute la tezele unice. Acestea valoreaza 50% din nota finala, cealalata jumatate fiind reprezentata de media generala a claselor V-VIII.

Pe 1 mai Ministerul Educatiei va face publica oferta de scolarizare in invatamantul liceal, tot atunci fiind disponibila si o brosura care va contine toate informatiile despre admiterea la liceu.

Scolile vor incepe sa introduca informatiile in bazele de date. Potrivit reprezentantilor Ministerului, in acest an sunt disponibile 221000 de locuri la liceu, cu 72000 mai multe decat in anul scolar care aproape a trecut. Explicatia sta in desfiintarea scolilor de arte si meserii.

Bineinteles, niciun lucru nu poate dura o vesnicie. Incepand de anul urmator, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, vrea sa instaureze o noua modalitate de admitere in liceu. Asta nu este totul: se doreste si reducerea numarului de probe la examenul de bacalaureat.

Vezi si:
Teste Teze Nationale/ Teze cu Subiect unic 2009
Teze nationale 2009 - Metodologie
Teze nationale 2009 - Programe
Subiecte si Bareme Teze Nationale 2008 - 2009