calificativ.ro  »  Examene  »  Teze nationale  »  Caragiale i-a venit de hac tezei unice: un subiect gresit!

Caragiale i-a venit de hac tezei unice: un subiect gresit!

calendar_month 07 Mai 2009, 00:00
VEZI AICI SUBIECTE SI BAREME VARIANTA 9 - LIMBA ROMANA

In textul unuia dintre subiectele tezei unice la limba romana sustinute joi de elevii claselor a VII-a si a VIII-a s-a strecurat o eroare.

Cei din comisia ministeriala care au redactat subiectul tezei, au incurcat si ei numele lui Nita Ghitescu cu cel al lui Ghita Nitescu, din schita "Triumful talentului", la fel cum in cadrul schitei o facea si unul dintre personajele lui Caragiale.

Astfel, in urma citirii fragmentului din subiectul trimis de minister, elevii s-au incurcat in cele doua nume iar cine a luat de buna varianta lui Caragiale si nu pe cea din subiectul trimis de minister ar putea pierde 30 din cele 90 de puncte pe care le-ar fi putut primi prin rezolvarea corecta a subeictului.

Insa, prin confundarea numelor din textul dat la teza, s-au modificat implicit si raspunsurile la intrebarile referitoare la personajele in cauza.

Copiii au fost extrem de derutati iar unii nu au apucat sa mai termine tezele in timpul alocat, parintii declarandu-se scandalizati de faptul ca dupa sesizarea greselii respective de catre profesori nu s-a prelungit durata tezei macar cu o ora. Greseala a fost remarcata de jurnalistii de la Cotidianul, care au publicat, in editia online, si dovada.

Reactia autoritatilor
Inspectorul scolar Mihai Stan, unul dintre autorii subiectelor din acest an, a declarat la Realitatea TV ca este vorba de fapt despre o eroare si nu o greseala, fiind vorba de un text preluat dintr-o editie scolara care, intr-adevar, nu corespundea cu editia critica a operelor lui Caragiale.

In opinia lui, acest incident nu afecteaza desfasurarea tezei deoarece "copiii oricum trebuiau sa isi exprime parerea asupra textului ca si cand acesta era la prima vedere, complet necunoscut".

In plus, Mihai Stan a declarat ca profesorii care au intervenit in timpul rezolvarii tezei si au perturbat activitatea spunandu-le elevilor ca a aparut o greseala in text, vor fi sanctionati, la fel ca si cei ce vor fi gasiti raspunzatori pentru eroarea introdusa in subiectul respectiv.

Sursa:Ziare.com

VEZI AICI SUBIECTE SI BAREME VARIANTA 9 - LIMBA ROMANA

Vezi si:
Teza cu subiect unic pe semestrul al II-lea Matematica -Model 2009 - Clasa a VII-a.
Teza cu subiect unic - Matematica - Model semestrul II - Clasa VIII - 2009 
Sondaj
Crezi ca in urmatoarele teze cu subiect unic se vor mai strecura greseli?