calificativ.ro  »  Examene  »  Teze nationale  »  29 Aprilie: Teza cu subiect unic la Limba Materna - Semestrul al II - lea

29 Aprilie: Teza cu subiect unic la Limba Materna - Semestrul al II - lea

calendar_month 28 Apr 2009, 00:00
Conform calendarului de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic, miercuri, 29 aprilie 2009, elevii claselor a VII-a si a VIII-a apartinand minoritatilor nationale vor sustine prima proba din sesiunea aferenta semestrului II: limba si literatura materna.

Extragerea variantei de subiecte din cele 10 posibile este programata la ora 10.00, la sediul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in invatamantul Preuniversitar, in prezenta Comisiei Nationale de organizare.

In intervalul orar imediat urmator, cele 275 de centre de comunicare din judetele in care se va desfasura proba (18) vor prelua, decripta si multiplica variantele de subiect. Acestea trebuie distribuite catre unitatile de invatamant pana la ora 11.30. Durata fiecarei teze cu subiect unic este de 2 ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev (ora 12.00).

La aceasta proba sunt asteptati sa participe cei peste 23.000 de elevi apartinand minoritatilor nationale (11.000 elevi de clasa a VII-a si 12.000 de clasa a VIII-a) inscrisi la inceputul anului scolar 2008-2009. Acestia vor sustine, in functie de optiunea fiecaruia, teze la limbile maghiara, sarba, slovaca, germana si ucraineana.

Subiectele sunt elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.

Evaluarea in sesiunile de teze unice din anul scolar 2008-2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa (care va corecta lucrarile in scoala), iar celalalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unitatii de invatamant de la care provine teza. Durata activitatii de evaluare este de maximum 3 zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de cel mult 4 zile.

Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, in prima ora de clasa dupa primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele si rezultatele obtinute la acestea. in urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant.

Contestatia, semnata de elev si de parinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de invatamant, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare.

Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaboreaza in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in invatamantul Preuniversitar si se posteaza pe Internet, dupa desfasurarea probei.

In aceasta prima sesiune din semestrul al II-lea, se vor mai sustine teze cu subiect unic, dupa un program comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, in urmatoarele zile:
5 mai - limba si literatura romana
13 mai - matematica
21 mai - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a).

Inscrierea in clasa a IX-a, invatamant de stat, se face fara examen, pe baza mediei de admitere, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect are o pondere de 50%, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII tot de 50%.

Vezi si:
Teste Teze Nationale/ Teze cu Subiect unic 2009
Teze nationale 2009 - Metodologie
Teze nationale 2009 - Programe
Subiecte si Bareme Teze Nationale 2008 - 2009
 
Sondaj
Crezi ca admiterea la liceu pe baza mediei notelor de la tezele cu subiect unic este corecta?