Cum sa inveti raspunsurile la subiecte pentru testele nationale

Publicat: 15 Iun 2007 00:00

Invatati activ-participativ, anticipativ si creativ

a) scoateti ideile principale, rezumati, conspectati, faceti schite, proiecte etc. (aplicati cunostintele in practica); b) invatati pentru viata, pentru a face fata situatiilor imprevizibile care se cer intuite; c) investigati, explorati, indentificati noi alternative, generarea de noi sensuri si concluzii.Repetati imediat dupa invatare, seara, nu dimineata si in preajma examenelor.Repetarea nu trebuie sa reia in intregime continutul precedentei repetari.

Memorati foarte usor si repede informatiile:

- simple, clare si concise; - sistematizate si organizate intr-un sistem; - legate de emotii, sentimente, pasiuni, scopuri, idealuri, interese.

Folositi cat mai multe si variate canale de receptionare a informatiilor (vaz, auz, scris) si surse de informare (manuale, fisiere, conspecte, notite, bibliografii, dictionare, enciclopedii etc.).

In general, in urma unei activitati de invatare retinem:

- 10% din ceea ce citim; - 20% din ceea ce auzim; - 30% din ceea ce vedem; - 50% din ceea ce vedem si auzim in acelasi timp; - 80% din ceea ce spunem; - 90% din ceea ce spunem si facem in acelasi timp.

Invatati atent partile de mijloc ale unui curs.

Alternati invatatura cu somnul (invatarea fara somn favorizeaza uitarea; in somn creierul selecteaza, prelucreaza, sistematizeaza si ordoneaza cantitati mari de informatie la nivel sub constient.Folositi culorile, subliniati sau incasetati ideile principale, definitiile, tezele etc.Daca aveti de memorat niste proverbe comparati-le si grupati-le dupa sensul lor; o demonstratie matematica = reconstituiti-o fara sursa; denumirile geografice = cautati-le si identificati-le pe harta; gramatica (structuri) = construiti-le singuri; frazele si expresiile dintr-o limba straina = prin practica retroversiunilor; cuvinte straine = in context; text literar sau stiintific = prin rezumare si conspectare.

Concentrati-va asupra textului de citit pentru a intelege corect ideile autorului.

Ca sa luati notite, mai intai ascultati cateva min. (3-5'), sintetizati si retineti esentialul, reformulati esentialul, reformulati cele retinute si notati-le in forma proprie de conceptie si exprimare.Notitele se citesc si se corecteaza cat mai repede dupa luarea lor, la cateva ore, in aceeasi zi (la corectare folositi culorile rosu, verde, negru etc).Denumirile, formulele, date, definitiile trebuie invatate corect de la inceput.

Pentru a lua notite:

- nu transcrieti cuvant cu cuvant ceea ce se spune; - notati esentialul, principalul, generalul; - folositi un mod propriu de exprimare dar notati corect expresiile; - folositi titluri, subtituluri, spatii libere pentru completari etc.; - folositi prescurtarile; - nu inghesuiti pagina cu cuvinte (lasati destul spatiu alb in jurul notitelor); - lasati o margine larga pentru comentarii si observatii; - folositi scheme, grafice, tabele in loc de cuvinte..

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Cum vi se pare noul calificativ.ro?

Teste Online

Test - Matematica

Un test simplu la matematica.

mai multe »