Evaluarea nationala 2013: Vezi subiectele de la romana!
calendar_month 25 Iun 2013, 00:00
Absolventii de clasa a VIII-a au inceput Evaluarea nationala cu proba la limba si literatura romana.

Citeste si:
Evaluarea nationala 2013: Elevii de clasa a VIII-a au proba la limba romana
Admiterea computerizata in licee - Afla ce trebuie sa stii!
Afla mai multe despre liceele din Bucuresti

Subiectul I a fost compus dintr-un text al genului epic ("Din durerile lumii" de Alexandru Vlahuta), pe marginea caruia candidatii au avut de rezolvat o serie de cerinte precum: gasirea unor antonime, explicarea rolului virgulei, precizarea a doua trasaturi ale genului epic s.a.

Candidatilor li s-a cerut apoi redactarea unei compuneri de 150-250 de cuvinte (15-25 de randuri) in care sa evidentieze trasaturile unui personaj din fragmentul dat, al lui Alexandru Vlahuta.

Subiectul al II-lea a pornit de la un text de pe site-ul www.eucitesc.ro, pe marginea caruia candidatii au primit mai multe cerinte. Printre acestea, elevii au avut sa precizeze valoarea morfologica a unor cuvinte, sa precizeze felul subordonatei dintr-o fraza sau, sa alcatuiasca o fraza din doua propozitii, in care sa existe o propozitie subordonata predicativa, introdusa prin adverbul relativ cum.

Nu in ultimul rand, candidatii au avut de redactat o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 randuri) in care sa prezinte o intamplare reala sau imaginara petrecuta in timpul unui concurs.

Vezi mai jos subiectul de la romana, din cadrul Evaluarii nationale.