Evaluarea nationala 2013: Baremul de la matematica are sau nu eroare?
calendar_month 28 Iun 2013, 00:00
Evaluarea nationala a luat sfarsit joi, cu proba de la matematica. Sambata, 29 iunie se vor afisa rezultatele, pana la ora 16.00.

Citeste si:
Evaluarea nationala 2013: Barem matematica
Evaluarea nationala 2013: Depunerea contestatiilor s-a prelungit
Evaluarea nationala 2013: Vezi subiectele la matematica

Baremul de la matematica a iscat o mica controversa. Despre ce este vorba? La Subiectul al II-lea, punctul 3, s-a dat urmatoarea problema: "Ana si Bogdan au impreuna 7 mere, iar Ana si Calin au impreuna 8 mere. Determinati cate mere are Ana, stiind ca, impreuna, cei trei copii au 12 mere". Baremul ofera punctaj si pentru raspunsul cate mere are Calin, desi acest aspect nu se cerea in cerinta problemei, ci doar cate mere are Ana. Baremul insa da trei puncte pentru mentionarea numarului de mere pe care le are Calin si doua puncte pentru cate mere are Ana. Problema le cerea elevilor doar numarul de mere al Anei.

Baremul puncteaza un pas intermediar care nu era cerut de problema. Copiii se tem ca pot pierde fara sa fie vina lor, 3 puncte din 5, la aceasta problema.

De cealalta parte, reprezentantii educatiei sustin ca baremul reprezinta un model, este orientativ, se ghideaza dupa acesta, nu este impus, iar daca elevii au raspuns corect ei vor primi punctajul aferent.