Remus Pricopie avertizeaza atat elevii, cat si profesorii in legatura cu fraudele de la Bacalaureat
calendar_month 17 Iun 2014, 00:00
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat luni, dupa intalnirea grupului PSD in Senat, ca frauda nu este o solutie pentru promovarea examenului de bacalaureat. "Nu ne jucam", a declarat acesta, atragand atentia asupra seriozitatii cu care va fi tratat in acest an acest examen.

"Mesajul este foarte clar: nu ne jucam, avem oameni condamnati definitiv pentru fapte de coruptie si frauda la bacalaureat", a declarat ministrul. "Trebuie sa ne luam masuri de precautie, si anul trecut am transmis mesaje in acest sens. Din pacate, nu toata lumea intelege. As vrea doar sa ii rog pe cei care se gandesc ca pot sa se joace cu legea sa se uite un pic sa vada cazurile identificate si ce s-a intamplat anul trecut: sunt oameni dati afara din sistem, nu mai sunt cadre didactice, sunt oameni care au dosare penale, sunt oameni care au fost condamnati definitiv pentru coruptie sau frauda la examene. Cred ca este un subiect pe care este bine sa-l tratam cu toata seriozitatea si sa nu ne jucam", a mai sugerat Remus Pricopie.

Ministrul nu s-a limitat la a transmite acest mesaj elevilor care au absolvit clasa a XII-a si care participa la bacalaureat, ci l-a transmis, adaptat, si inspectorilor scolari generali. "Este gresit daca nu stim sa actionam daca se intampla ceva negativ. Daca se intampla, sa actioneze conform legii, conform regulamentului, sa sesizeze imediat organele de specialitate si sa se asigure ca aceste cazuri, daca vor fi, nu pericliteaza examenul. Sa aiba, inclusiv in inspectorate, oameni pregatiti pentru a prelua conducerea vreunei comisii, daca vom avea probleme la acest nivel, sau sa aiba oameni pregatiti in rezerva pentru asistenta la clasa", a mai spus ministrul.

Totodata, Ministrul Educatiei le-a interzis inspectorilor sa colecteze bani in contextul acestui examen. "Nu exista subiectul protocol, nu exista nici un alt subiect, pentru nici un fel de activitate asociata examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului", a insistat Remus Pricopie.

Ministrul a vorbit si despre numarul absolventilor inscrisi la bacalaureat, care este numeric mai mic decat in anii precedenti, insa procentual a crescut. "In 2013, au fost inscrisi la bacalaureat 71% dintre elevii care au inceput clasa a XII-a in septembrie 2012, iar anul acesta, 73% dintre elevii care au inceput clasa a XII-a in septembrie 2013. Cifrele indica scaderea numarului de copii din cohorta", a explicat el.

Probele de bacalaureat pentru evaluarea competentelor digitale continua pana pe 20 iunie, urmand ca elevii sa sustina ulterior examenele scrise la Limba si literatura romana (30 iunie), Limba si literatura materna (1 iulie), proba obligatorie a profilului (2 iulie) si proba la alegere a profilului si specializarii (4 iulie). Pe 7 iulie vor fi afisate primele rezultate si tot in aceasta zi vor fi depuse si contestatiile, care se vor solutiona in perioada 8-10 iulie. Rezultatele finale ale acestei sesiuni de bacalaureat vor fi afisate pe 11 iulie.

Sursa foto: brasovultau.ro

Sondaj

Cum planuiesti sa iti petreci vacanta intersemestriala?