Continutul examenului de bacalaureat si stabilirea probelor
calendar_month 20 Apr 2011, 00:00
Disciplinele de studiu la care se organizeaza probele pentru examenul de bacalaureat sunt stabilite conform legii.
Examenul national de bacalaureat consta in sustinerea urmatoarelor probe:
A. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana; B. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale.
C. proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal.
D.proba de evaluare a competentelor digitale.
E. probe scrise de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, dupa cum urmeaza:
a) Proba scrisa la limba si literatura romana – proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile;
b) Proba scrisa la limba si literatura materna – proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
c) O proba scrisa, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza:
(i) matematica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala;
(ii) istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor mentionate la punctul c) (i);
d) O proba scrisa la care elevul poate opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele doua grupe: (i) fizica, chimie, biologie sau informatica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala;
(ii) geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celui mentionat la punctul d) (i).
Aprobarea programelor disciplinelor de examen se face prin ordin al Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.Candidatii pot alege pentru probele scrise de la E. d) una dintre disciplinele studiate in liceu, din lista stabilita in prezenta metodologie pentru fiecare filiera/profil/specializare/ calificare profesionala.
Pentru candidatii proveniti din promotiile anterioare, se face asimilarea specializarii absolvite cu una dintre specializarile/calificarile profesionale in vigoare pentru promotia curenta.
Pentru filiera teoretica, promotiile de la invatamant de zi, de pana in anul 2002 inclusiv, sau de la invatamant seral sau cu frecventa redusa, de pana in anul 2003 inclusiv, asimilarea specializarilor se face astfel:
Pentru filierele tehnologica si vocationala, asimilarea specializarilor se face de catre comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti, dupa analiza comparativa a planurilor-cadru parcurse de candidat si a planurilor-cadru in vigoare pentru absolventii promotiei 2011.
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare si se stabilesc tinandu-se seama de urmatoarele criterii:
a) sa fie in concordanta cu programele scolare si cu programele de bacalaureat, aprobate si publicate de MECTS;
b) sa fie proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea candidatilor de analiza, de sinteza, de generalizare si abstractizare din partea candidatilor;
c) sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate corespunzator continutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate in timpul stabilit, sa solicite demonstrarea competentelor prevazute in aceste programe;
d) sa permita tratarea lor in timpul acordat candidatilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore ;Baremele de evaluare si de notare se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare astfel incat sa se asigure unitatea de evaluare la nivel national.
Subiectele pentru probele A) si B), de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.
Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:
a) proba scrisa;
b) proba orala;
c) proba de intelegere a unui text audiat;
Durata probelor care compun proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, modalitatea de desfasurare si evaluare a probei, precum si corelarea punctajelor obtinute cu nivelurile de competenta acordate candidatilor vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de Centrul National de Evaluare si Examinare, in concordanta cu Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi. Procedura va fi publicata pe web-site pana la data de 1 noiembrie 2010.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, astfel incat sa permita stabilirea, pentru fiecare candidat, a nivelului corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi.Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, se stabilesc de Centrul National de Evaluare si Examinare, in conformitate cu programa de bacalaureat, elaborata pe baza programei scolare a disciplinei “Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor”, studiata in trunchiul comun, la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a.Durata probei D, de evaluare a competentelor digitale, modalitatea de desfasurare si evaluare a probei vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de Centrul National de Evaluare si Examinare, in concordanta cu standardele europene, care va fi publicata pe web-site pana la data de 1 noiembrie 2010;
Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.Subiectele pentru toate probele examenului de bacalaureat se clasifica in categoria documentelor secret de serviciu din momentul demararii actiunii de elaborare a acestora si pana in momentul in care devin publice.
Toate actiunile referitoare la elaborarea, traducerea si transmiterea catre unitatile de invatamant liceal/centrele de examen a subiectelor vor fi mentionate in proceduri separate, care se vor elabora de catre Centrul National de Evaluare si Examinare, in concordanta cu legislatia in vigoare.Centrul National de Evaluare si Examinare asigura traducerea variantelor de subiecte in limbile minoritatilor nationale.Centrul National de Evaluare si Examinare va posta pe web-site structura subiectelor pentru probele examenului de bacalaureat, precum si precizarile metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora la data de 1 noiembrie 2010.
Vezi si:
Bacalaureat 2011
Stabilirea rezultatelor examenului de bacalaureat
Evaluarea probelor de certificare a competentelor lingvistice si digitale
Desfasurarea probelor scrise la examenul de bacalaureat
Desfasurarea probelor de certificare a competentelor lingvistice si digitale
Inscrierea candidatilor la examenul de bacalaureat
Bacalaureat 2011: Modele Subiecte Probe scrise
Bacalaureat 2011 - Subiecte examene competenta
Examenul national de bacalaureat consta in sustinerea urmatoarelor probe:
A. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana; B. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale.
C. proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal.
D.proba de evaluare a competentelor digitale.
E. probe scrise de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, dupa cum urmeaza:
a) Proba scrisa la limba si literatura romana – proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile;
b) Proba scrisa la limba si literatura materna – proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
c) O proba scrisa, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza:
(i) matematica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala;
(ii) istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor mentionate la punctul c) (i);
d) O proba scrisa la care elevul poate opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele doua grupe: (i) fizica, chimie, biologie sau informatica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala;
(ii) geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celui mentionat la punctul d) (i).
Aprobarea programelor disciplinelor de examen se face prin ordin al Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.Candidatii pot alege pentru probele scrise de la E. d) una dintre disciplinele studiate in liceu, din lista stabilita in prezenta metodologie pentru fiecare filiera/profil/specializare/ calificare profesionala.
Pentru candidatii proveniti din promotiile anterioare, se face asimilarea specializarii absolvite cu una dintre specializarile/calificarile profesionale in vigoare pentru promotia curenta.
Pentru filiera teoretica, promotiile de la invatamant de zi, de pana in anul 2002 inclusiv, sau de la invatamant seral sau cu frecventa redusa, de pana in anul 2003 inclusiv, asimilarea specializarilor se face astfel:
Pentru filierele tehnologica si vocationala, asimilarea specializarilor se face de catre comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti, dupa analiza comparativa a planurilor-cadru parcurse de candidat si a planurilor-cadru in vigoare pentru absolventii promotiei 2011.
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare si se stabilesc tinandu-se seama de urmatoarele criterii:
a) sa fie in concordanta cu programele scolare si cu programele de bacalaureat, aprobate si publicate de MECTS;
b) sa fie proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea candidatilor de analiza, de sinteza, de generalizare si abstractizare din partea candidatilor;
c) sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate corespunzator continutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate in timpul stabilit, sa solicite demonstrarea competentelor prevazute in aceste programe;
d) sa permita tratarea lor in timpul acordat candidatilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore ;Baremele de evaluare si de notare se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare astfel incat sa se asigure unitatea de evaluare la nivel national.
Subiectele pentru probele A) si B), de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.
Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:
a) proba scrisa;
b) proba orala;
c) proba de intelegere a unui text audiat;
Durata probelor care compun proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, modalitatea de desfasurare si evaluare a probei, precum si corelarea punctajelor obtinute cu nivelurile de competenta acordate candidatilor vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de Centrul National de Evaluare si Examinare, in concordanta cu Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi. Procedura va fi publicata pe web-site pana la data de 1 noiembrie 2010.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, astfel incat sa permita stabilirea, pentru fiecare candidat, a nivelului corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi.Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, se stabilesc de Centrul National de Evaluare si Examinare, in conformitate cu programa de bacalaureat, elaborata pe baza programei scolare a disciplinei “Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor”, studiata in trunchiul comun, la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a.Durata probei D, de evaluare a competentelor digitale, modalitatea de desfasurare si evaluare a probei vor fi stabilite printr-o procedura elaborata de Centrul National de Evaluare si Examinare, in concordanta cu standardele europene, care va fi publicata pe web-site pana la data de 1 noiembrie 2010;
Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.Subiectele pentru toate probele examenului de bacalaureat se clasifica in categoria documentelor secret de serviciu din momentul demararii actiunii de elaborare a acestora si pana in momentul in care devin publice.
Toate actiunile referitoare la elaborarea, traducerea si transmiterea catre unitatile de invatamant liceal/centrele de examen a subiectelor vor fi mentionate in proceduri separate, care se vor elabora de catre Centrul National de Evaluare si Examinare, in concordanta cu legislatia in vigoare.Centrul National de Evaluare si Examinare asigura traducerea variantelor de subiecte in limbile minoritatilor nationale.Centrul National de Evaluare si Examinare va posta pe web-site structura subiectelor pentru probele examenului de bacalaureat, precum si precizarile metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora la data de 1 noiembrie 2010.
Vezi si:
Bacalaureat 2011
Stabilirea rezultatelor examenului de bacalaureat
Evaluarea probelor de certificare a competentelor lingvistice si digitale
Desfasurarea probelor scrise la examenul de bacalaureat
Desfasurarea probelor de certificare a competentelor lingvistice si digitale
Inscrierea candidatilor la examenul de bacalaureat
Bacalaureat 2011: Modele Subiecte Probe scrise
Bacalaureat 2011 - Subiecte examene competenta
Noutati




