Cand incepem sa ne pregatim pentru Bac sau alte examene importante
1/172
calendar_month 17 Ian 2024, 11:27


Bacalaureatul și Evaluarea Națională sunt examenele cu cea mai mare miză pentru un elev, cele de care depinde în mare măsură viitorul lui. În cazul unui insucces la Evaluarea Națională, lucrurile se mai pot redresa pe parcurs, însă toate visele și aspirațiile se pot spulbera într-o secundă în cazul în care ratează examenul de Bac. Evident, are șanse să-l treacă la sesiunile următoare, însă asta înseamnă că anumite planuri pot fi date peste cap. În plus, motivația poate să scadă considerabil după un eșec.

Din aceste motive este esențial ca pregătirea pentru Bac, Evaluare și alte examene importante, cum ar fi cele de admitere la facultate - obligatorii pentru anumite specializări -, sesiuni sau licență, să înceapă din timp, după un plan bine stabilit. Orice elev sau student ar trebui să ia în calcul să se înscrie la niște cursuri pentru seniori la materiile care le ridică problemele cele mai mari sau la care are nevoie de îndrumare. Cursurile se vor dovedi extrem de utile, mai ales în cazul celor care au examene la engleză sau la alte limbi străine, pentru că le vor da ocazia să lucreze țintit, acolo unde întâmpină cele mai multe dificultăți, dar și pentru a-și exersa abilitățile de comunicare și pronunția. De asemenea, pot fi făcute și în perioada vacanțelor, când ar putea să aibă nevoie de îndrumarea unui profesor.

Deci, când trebuie începută pregătirea pentru Bac sau alte examene importante?

Răspunsul este: cât mai repede posibil. Pentru unii, asta poate însemna cu un an înainte, pentru alții - mai devreme și doar în situații cu totul speciale poate să înceapă cu câteva luni înainte. Bineînțeles, există întotdeauna această opțiune, însă este riscantă, pentru că riscurile unui eșec sunt mari. Evident, perioada trebuie stabilită și în funcție de dificultatea sau de importanța examenului, dar este de preferat ca un elev să se asigure că are la dispoziție suficient timp pentru a putea asimila temeinic toate informațiile.

Potrivit Student.com, amânarea este cel mai mare inamic al pregătirii pentru examen. Fiecare elev trebuie să aibă suficient timp la dispoziție pentru a-și face un program lejer de studiu, care să nu-l copleșească. Specialiștii recomandă 2-3 ore de studiu pe zi, având în vedere că elevul poate avea și alte îndatoriri în acea perioadă. După ce a parcurs toată materia, este important să-și acorde timp și pentru revizuirea cunoștințelor.

Programul de studiu poate fi adaptat în funcție de obiceiurile fiecărui elev în parte, dar și de alte activități pe care le mai desfășoară. Ideal ar fi să învețe câte 2-3 ore, de luni până vineri, iar în weekenduri să recapituleze. Însă există și situații în care elevul funcționează mai bine dacă învață exclusiv în weekenduri, dedicându-și celelalte zile pentru școală și temele la zi.



Chiar dacă presiunea unui examen cum e Bacul este foarte mare, elevii trebuie să facă și pauze de relaxare în care să desfășoare activități plăcute, care să le distragă atenția. În felul acesta își vor recăpăta energia și capacitatea de concentrare.

Foto: Pexels



Sondaj

Crezi ca semestrul II va fi mai greu decat semestrul I?