calificativ.ro  »  Examene  »  Admitere liceu  »  Metode de a invata eficient pentru examen

Metode de a invata eficient pentru examen

calendar_month 17 Iun 2010, 00:00
Cantitatea de informatii pentru examenul de admitere este una foarte mare, insa prin anumiti pasi standard se poate invata o mare parte din materie. Este lesne de inteles ca fiecare elev este diferit de celalalt si fiecare are moduri diferite de a prelua informatia si de a o prelucra, insa cateva metode pot fi aplicate la orice persoana.

De pilda: invatatul logic, care descurajeaza orice incercare de memorare fara intelegere a unui set de cunostinte. Pentru fiecare element trebuie sa existe cate o asociere si atribuire pentru ca in acest fel uitarea intervine mult mai greu. Fiecare informatie este in stransa legatura cu alta, deci totul trebuie privit ca un ansamblu unitar.

O alta metoda de a invata eficient este constituita din momentele de respiro. Pauzele sunt necesare pentru a fixa cat mai bine informatia. De altfel, se poate divaga de la subiect in aceste mici perioade si se pot face noi conexiuni in legatura cu materia invatata.

Invatatul ordonat este de asemenea necesar si prin acesta se intelege un tip alocat invatatului fara ca alta activitate sa distraga atentia- cum ar fi uitatul la televizor. Conteaza si sursele de pe care inveti si cum inveti. De preferat ar fi sa fie un scris ordonat incat sa se inteleaga ce ti-ai notat adineauri, scheme astfel incat memoria vizuala sa te ajute sa retii mai usor etc. Memoria vizuala este un element esential in asocierea lucrurilor, de exemplu daca vezi o poza cu personajul dintr-o opera studiata conexiunile se fac mult mai repede.

Un alt lucru de baza este ca elevul sa inceapa a invata cu ce e mai usor, pentru ca ulterior sa ajuga la elementele mai grele pentru ca in general notiunile usoare sunt premergatoare celor grele. Din punct de vedere fiziologic, atunci cand este solicitat creierul se vascularizeaza mai repede, asadar ii este necesara o "acomodare" in prealabil cu notiunile mai simple, pentru a trece mai tarziu la un grad sporit de dificultate.

Asadar, o "imbunatatire" a modului de invatare este intodeauna bine venita, totul stand insa in mainile elevului.

Vezi si:
5 metode pentru a citi mai rapid
Rezultate slabe la invatatura in scoala primara

Cum sa iti faci usor prieteni la scoala
7 motive pentru a tine un jurnal
Cum sa citesti o carte pe saptamana 
Sondaj
Stii deja care va fi situatia ta scolara la sfarsitul semestrului I?