Admiterea in liceele cu predare in limba minoritatilor
calendar_month 11 Apr 2011, 00:00
Liceele care organizeaza clase cu predare in limbile minoritatilor nationale vor organiza o proba de verificare a cunostintelor de limba materna, pentru candidatii care nu au studiat in gimnaziu in limba materna respectiva. Proba se va organiza dupa o metodologie care va fi anuntata de catre fiecare inspectorat scolar, pana la data de 1 martie a anului in care se organizeaza admiterea.

Aprecierea probei mentionate mai sus se face cu note. In situatia in care candidatul a obtinut la proba cel putin nota 5, secretariatul scolii la care a fost sustinuta proba de verificare a cunostintelor de limba materna va trece nota obtinuta de candidat in anexa la fisa de inscriere a acestuia, la rubrica „nota obtinuta la limba si literatura materna la evaluarea nationala”; se va specifica si limba materna la care a fost sustinuta proba. Directorul unitatii de invatamant la care a fost sustinuta proba va confirma, prin semnatura si stampila, corectitudinea notei. Nu se vor face alte modificari ale anexei fisei de inscriere.

Nota obtinuta la proba de verificare a cunostintelor de limba materna nu va fi inclusa in calculul mediei de admitere, dar constituie criteriu de departajare.

In situatia in care candidatul a obtinut, la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, o nota mai mica decat 5, se considera ca el nu a promovat proba respectiva, iar secretariatul unitatii de invatamant la care s-a desfasurat proba va elibera anexa fisei de inscriere, fara a completa rubrica „nota obtinuta la limba si literatura materna la evaluarea nationala” si fara a modifica in alt mod anexa fisei. In acest caz, candidatul nu va putea fi inscris la clase cu predare in limba materna respectiva.

Candidatii care au participat la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, indiferent daca au promovat-o sau nu, isi vor completa fisa de optiuni la scolile generale de provenienta, in perioada prevazuta de calendarul admiterii.

Pe fisa de admitere a fiecarui candidat se pot afla note la cel mult doua limbi materne diferite la rubrica „nota obtinuta la limba si literatura materna la evaluarea nationala” (una dintre ele fiind, eventual, limba materna in care a studiat disciplinele la gimnaziu).

Candidatii la liceele/clasele cu predare in limba minoritatilor, care au studiat in limba materna si, deci, au sustinut Evaluarea Nationala la limba si literatura materna respectiva, nu mai trebuie sa sustina proba de verificare a cunostintelor de limba materna. Ei vor completa fisele cu optiuni in perioada specificata de calendar, la scolile generale de provenienta. Scolile generale de provenienta a acestor candidati vor completa, in fisa de inscriere, notele obtinute de acestia la Evaluarea Nationala pentru proba de limba si literatura materna.

Nu vor putea fi inscrisi la clase cu predare in limbile minoritatilor nationale decat acei
candidati care au studiat in limba materna si, deci, au sustinut Evaluarea Nationala la limba respectiva, sau care au sustinut si promovat proba de verificare a cunostintelor de limba materna mentionata anterior. Pentru candidatii care nu indeplinesc conditia de mai sus, nu se iau in considerare optiunile pentru clase cu predare in limbile minoritatilor nationale, inscrise in fisa.

Vezi si:
Inscrierea la liceele teoretice si vocationale (cu filiere, profiluri si specializari specifice)



Inscrierea in invatamantul liceal prin repartizare computerizata

Calculul mediei de admitere pentru inscrierea la liceu a promotiilor de pana in 2011

Afla cum sa-ti calculezi media de admitere pentru inscrierea la liceu

Modele de Subiecte Evaluarea Nationala 2010-2011


Sondaj

Aveti incredere in cei care ii educa pe copiii dumneavoastra?