Admitere liceu 2010: Analiza statistica a rezultatelor admiterii 2010
calendar_month 28 Iul 2010, 00:00
Prima observatie se refera la prapastia intre structura pe filiere a locurilor oferite pentru clasa a IX-a liceu si structura pietei muncii. Astfel, in filiera teoretica au fost oferite aproape 60% locuri pentru un procent de joburi in piata muncii de circa 10-15%, iar in filiera tehnologica circa 35% locuri, pentru un procent de joburi in piata muncii de 80-85%.

Intentia, nedeclarata dar usor de ghicit, este ca majoritatea elevilor, daca se poate chiar toti, sa ajunga sa „cotizeze” la universitatile de stat sau private. Nu conteaza ca investitorii straini si romani au nevoie de muncitori calificati, nu de absolventi de studii superioare sau de filiere teoretice. Iata una dintre explicatiile pentru care ne ocolesc investitorii.

Pentru admiterea la liceu am ales municipiul Bucuresti, pentru ca lotul este suficient de mare, aproximativ 13.200 de candidati, astfel incat legile statisticii sa fie perfect aplicabile.

Compararea distributiei admiterii la liceu 2010 pe Municipiul Bucuresti cu distributia corecta

Prima concluzie pentru admiterea in liceele bucurestene este „umflarea” tuturor notelor: media lor este 7,84, valoare cu peste doua puncte peste 5,5. Este un viciu de sistem, care persista de ani buni, fara ca oficialii sa incerce sa indrepte, macar, aceasta situatie.

Mai mult decat la celelalte examene, distributia reala o ia razna, comparativ cu aceea corecta. Se observa ca note sub 3 nici nu exista, intre 3 si 4 sunt doar 5 note, iar intre 4 si 5, 213 note. Cat despre notele cuprinse intre 8 si 10, daca distributia corecta spune ca ar trebui sa fie circa 16%, in distributia reala mediile intre 8 si 10 sunt 73%! De 4 ori mai mult! Adica suntem o tara de genii! Ce pacat ca evaluarile internationale si mediul de afaceri nu sunt de aceeasi parere.

Explicatia acestei stari de fapt e simpla. Notele de la tezele unice si mediile din clasele 5-8 compun media de admitere la liceu si din dorinta de a accede la licee cat mai bune, parintii si elevii pun o presiune extraordinara pe profesori, astfel incat mediile sa fie cat mai mari. Nu conteaza ca mai tarziu elevii constata ca nu fac fata la pretentiile de la liceele foarte bune. Unii raman corigenti si/sau repetenti, cei care dispun de bani ajung taras-grapis in clasa a XII-a, bacalaureatul se ia ca si pana acum, ajung la facultate si tot asa.

Cine pierde, cine castiga din toata aceasta „afacere” incalcita? In orice caz economia care are nevoie de forta de munca calificata si n-o mai gaseste, tinerii care se amagesc ca diplomele pot inlocui competentele in piata muncii. Isi vor da seama ca nu este asa cand vor cauta slujbe, acum ca la buget a cam secat izvorul de bani.

Conducera educatiei, responsabila de destinele tinerilor, nu face mare lucru pentru a schimba aceasta stare de lucruri. A fost si ramane in continuare in coniventa cu iluzia mentionata: diplomele tin locul competentelor.

Deja este prea tarziu pentru schimbarea de paradigma in educatia si formarea profesionala din Romania.

Concluzia acestei analize este una singura: ori acceptam legitatile statistice ale fenomenelor de masa ca fiind suverane si atunci examenul de bacalaureat si mediile de admitere la liceu de anul acesta au fost fraudate masiv, fie nu le acceptam si atunci ne plasam intr-o lume a iluziilor, minciunii, mistificarii si fantasmelor.

Prof. Stefan VLASTON, Presedinte EDU CER


Sondaj

Ati inceput sa va pregatiti pentru tezele cu subiect unic?