calificativ.ro  »  Stiri  »  Stiri Teste  »  Astazi are loc sesiunea de prezentare a proiectelor finantate in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman

Astazi are loc sesiunea de prezentare a proiectelor finantate in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman

calendar_month 05 Iun 2014, 00:00
Biroul de presa al Ministerului Educatiei Nationale a anuntat ieri programul sesiunii de prezentare a proiectelor finantate prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, realizat de catre Swiss National Science Foundation (SNSF) in colaborare cu Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior al Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Evenimentul a inceput astazi, 5 iunie 2014, la ora 8:30 si are loc in Sala "Mircea Eliade" din Biblioteca Nationala a Romaniei. In cadrul intalnirii isi va face aparitia Ambasadorul Confederatiei Elvetiene, Jean-Hubert Lebet, alaturi de cateva nume mari ale culturii romane, precum Ministrul Delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu.

In cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele stiintifice ale proiectelor finantate anterior, in cadrul unei sesiuni de postere. Ulterior, se vor discuta posibilitatile de cooperare dintre cele doua tari si eventualele proiecte comune de cercetare care vor primi finantare bilaterala sau internationala.

Conferinta de presa aferenta evenimentului incepe la ora 11:45 si va fi marcata de prezenta reprezentantilor Ambasadei Confederatiei Elvetiene in Romania, de cei ai Ministerului Educatiei Nationale si de cativa membri importanti ai celor doua agentii de implementare.

Printre scopurile acestui program se numara reducerea disparitatilor economice si sociale dintre Romania si tarile dezvoltate din cadrul Uniunii Europene. Prin "dezvoltarea sociala si a resurselor umane", Fondul Tematic Cercetare al Programului de Cooperare Elvetiano-Roman urmareste fortificarea colaborarii stiintifice dintre Romania si Elvetia.

Proiectele comune anterioare au fost discutate incepand cu anul 2011 si au fost sau urmeaza sa fie implementate in perioada 2012-2015. Bugetul cumulat al acestora este de 10,35 milioane CHF, din care 85% sunt contributia Elvetiei si doar 15% a Romaniei.

In prezent, exista 26 de proiecte de cercetare in derulare, ale caror arii tematice sunt Cercetarea in boli grave, Impactul deseurilor si al poluarii asupra mediului si al climei, Energia sustenabila si Cresterea economica si reducerea disparitatilor sociale.

Pentru mai multe detalii privind agenda desfasurarii evenimentului, consultati fisierul atasat (documentul este in limba engleza).

Sursa foto: hotnews.ro


 
Sondaj
Ce schimbari doriti sa aiba loc in invatamantul romanesc?