Violenta in scoli, la cote alarmante - cauze: droguri, alcool, invidie
calendar_month 13 Sep 2011, 00:00
Tot mai multi tineri comit infractiuni, iar violenta in scolile bucurestene se amplifica de la un an la altul, se arata in Strategia de prevenire a criminalitatii la nivelul municipiului Bucuresti 2011-2016 prezentata recent de prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei.

Printre cauze se numara consumul de droguri sau de alcool, razbunarea, invidia sau sindromul ADHD, scrie Evenimentul Zilei.

"Majoritatea conflictelor in scoli au, din perspectiva individuala, drept cauze: nevoia de dominare (62%), razbunarea (47%), invidia (43%), teribilismul (32%)", se specifica in document.

Conform datelor prezentate in strategie, rata absenteismului scolar a crescut in Bucuresti. Astfel in invatamantul primar media este de 8 absente nemotivate/an/elev, in invatamantul gimnazial - 31 absente nemotivate/an/elev, in invatamant liceal - 68 absente nemotivate/an/elev.

"Un studiu al Politiei Capitalei, realizat patru ani consecutivi (2006-2009), arata ca numarul grupurilor de copii care se manifestau in strada, prin comportamente predelincvente sau delincvente, in urma abandonului scolar si/sau familial era de aproximativ 20/an, fiecare grup avand cate 4-6 membri. In aceste grupuri se consuma frecvent alcool si uneori, droguri, iar in unele actionau persoane care se eliberasera din penitenciar, avand un rol important in invatarea de catre minori a tehnicilor de reusita infractionala", se mai explica in strategie.

In ceea ce priveste unitatile de invatamant, dupa cinci ani de mediatizare excesiva a incidentelor in scoli, in unele dintre acestea violentele devin repetitive.

Desi 17 state europene implementeaza strategii de prevenire a criminalitatii, Romania nu are in prezent o astfel de strategie. "In timp ce alte state europene aloca intre 0,5 si 4 euro/locuitor/an, pentru activitatea de prevenire, in Romania activitatea de prevenire a criminalitatii se desfasoara cu buget zero", mai scrie in document.

Sursa: Ziare.com

Sondaj

Credeti ca propunerile Noului Cod al Educatiei vor avea efecte benefice in invatamantul romanesc?