Structura admiterii pentru anul universitar 2017 - 2018 va fi modificata. Care vor fi noile reguli
calendar_month 21 Ian 2017, 00:00
Conducerea Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIAŞI) a anunţat, vineri, că urmează să modifice structura admiterii pentru anul universitar 2017 - 2018, care se va face în baza unei structuri arborescente, ceea ce înseamnă mai puţine taxe pentru absolvenţii de liceu care vor să devină politehnişti, un sistem complex, informatizat integral, de repartizare a locurilor şi candidaţilor, posibilitatea de a alege zeci de specializări printr-un singur formular şi o mai echitabilă distribuţie a studenţilor pe locurile facultăţilor.

"Admiterea va consta în depunerea unui singur dosar şi plata unei singure taxe de înscriere, candidaţii putând opta pentru toate specializările de la toate facultăţile Universităţii Tehnice, urmând a fi repartizaţi pe baza mediilor şi a opţiunilor. Spre exemplu, un absolvent de liceu care găseşte atractive cinci specializări de la cinci facultăţi ale Universităţii Tehnice va putea să îşi asigure un loc la buget la una dintre acestea, fără să depună cinci dosare separate şi să plătească cinci taxe de înscriere. În acelaşi timp, dacă doreşte în mod special să se concentreze pe o specializare, va putea trece, în ordine, pe fişa de înscriere, şi opţiunile pentru buget şi pentru taxă", a declarat rectorul TUIAŞI, Dan Caşcaval.

Nu în aceeași situație sunt și facultăţile de Automatică şi Calculatoare (AC) şi Arhitectură, care vor avea, în continuare, probe separate de admitere. Aceștia pot selecta şi alte facultăţi, în momentul în care completează fişa de înscriere, dar există anumite restricţii. "Un candidat la AC va putea să se înscrie la toate facultăţile dacă nu va avea medie suficient de mare pentru buget şi nu va vrea să rămână la taxă, mai puţin la Arhitectură”, a explicat Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la universitate.

După ce se va încheia întreg procesul de admitere, distribuirea ulterioară pe facultăţi şi specializări se va face automat cu o aplicaţie informatică. Premianţii de la olimpiadele naţionale şi internaţionale vor putea opta pentru oricare dintre facultăţile universităţii, în domeniul lor de studiu.

În toamna anului 2016, conducerea TUIAŞI a luat în calcul introducerea unui examen scris la admitere în această vară, însă rectorul Dan Caşcaval susţine că decizia va fi amânată, momentan, fiindcă nu există o tendinţă de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă la nivel naţional. "Am susţinut şi rămân în continuare partizanul unui test la admiterea la studiile universitare de licenţă, aşa cum am afirmat încă de la începutul mandatului meu. Am înţeles faptul că nu există tendinţa de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă, astfel că acesta va deveni foarte apropiat de cel al potenţialilor absolvenţi de liceu. De asemenea, am discutat şi cu colegii mei rectori care au avut, la un moment dat, ideea unui test. În aceste condiţii, introducerea unui test la admitere poate fi o propunere hazardată, de aceea am amânat luarea acestei decizii", a precizat Dan Caşcaval.