Reprezentantii elevilor sprijina demersurile de reducere a comisiilor scolare
calendar_month 26 Mai 2015, 00:00
Consiliul Elevilor sprijina in principiu initiativa Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant ( FSLI) de a solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii stiintifice sa desfiinteze comisiile din scoli, pentru a debirocratiza sistemul de invatamant.

Actualmente, in baza Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de invatamant Preuniversitar, zeci de comisii scolare isi desfasoara activitatea in scolile romanesti, fara a exista un rezultat concret privind masurile, procedurile, discutiile din cadrul multor comisii. in plus, multe dintre acestea se intrunesc foarte rar si doar birocratizeaza sistemul de invatamant, incarcandu-l cu proceduri greoaie, lipsite de eficienta.

Totusi, anumite comisii, precum comisia de monitorizare a actelor de violenta, au un impact pozitiv si merita a fi mentinute cu o componenta si proceduri regandite. Structura reprezentativa a elevilor la nivel national propune reducerea numarului de comisii scolare la maximum 10 comisii, decise la nivel national. De asemenea, subliniem importanta existentei unui reprezentant al elevilor in toate comisiile din cadrul unitatii de invatamant. Elevul, ca beneficiar direct al sistemului de invatamant, este cel mai vizat de catre deciziile luate in cadrul comisiilor iar astfel opinia lui ar trebui sa reprezinte un punct de referinta. Altfel, scoala nu mai are in nici un caz pe elev ca beneficiar tinta.

Avand in vedere actualele propuneri de modificari ale Legii Educatiei Nationale si a Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de invatamant Preuniversitar, Consiliul Elevilor isi exprima increderea in colaborarea dintre Ministerul Educatiei si actantii sistemului de invatamant, pentru realizarea unor noi acte ce sa vina in identificarea si indeplinirea nevoilor elevilor romani.

Despre Consiliul National al Elevilor

Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. in prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.

Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare.