Rectorii sunt ingrijorati de schimbarile pe care vrea sa le faca Ministerul Cercetarii
calendar_month 06 Feb 2017, 00:00
Conform unui comunicat de presă transmis de către Universitatea București, rectorii a patru universități din Româania sunt îngrijorați îngrijoraţi de modul în care conducerea Ministerului Cercetării şi Inovării intenţionează să schimbe componenţa, atribuţiile şi modalitatea de funcţionare a consiliilor consultative.

Într-o declaraţie comună, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, acad. prof. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. dr. Marilen Pirtea, şi rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, prof. dr. Tudorel Toader, solicită "transparenţă şi predictibilitate" pentru cercetarea românească. "Ne arătăm profunda îngrijorare faţă de modul în care conducerea Ministerului Cercetării şi Inovării intenţionează să schimbe componenţa, atribuţiile şi modalitatea de funcţionare a consiliilor consultative, aşa cum anunţă în adresele trimise preşedinţilor acestora. Atragem atenţia asupra faptului că toate aceste consilii au fost constituite în urma unor ample procese de consultare a comunităţii ştiinţifice din ţară şi diaspora, derulate respectând principiile transparenţei, meritocraţiei şi al integrităţii. Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputaţie nu doar în ţară. Mulţi dintre aceştia reprezintă elite ale cercetării internaţionale", se arată în comunicatul trimis de către Universitatea București.

Se menţionează că rolul acestor consilii este esenţial într-o perioadă în care activitatea de cercetare şi comunitatea ştiinţifică se confruntă cu multiple probleme ce ţin nu doar de finanţare, dar şi de alinierea la practicile comunităţii internaţionale. Semnatarii adaugă că orice schimbare a componenţei şi a atribuţiilor acestor consilii, fără o consultare amplă a comunităţii, riscă să anuleze orice efort făcut în ultimul an, de recredibilizare şi de consolidare a comunităţii ştiinţifice româneşti. "Ca şi sistemul de educaţie, cercetarea are nevoie de coerenţă şi predictibilitate. Facem apel la menţinerea acestor principii esenţiale în întreaga activitate a Ministerului Cercetării şi Inovării. De aceea, solicităm alocarea unui buget relevant pentru activitatea de cercetare, care să ducă la respectarea angajamentelor naţionale referitoare la finanţarea cercetării - 1% din PIB, buget public", a menţionat sursa citată.

Cei patru rectori mai apreciază că separarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în două instituţii distincte poate duce la crearea şi amplificarea unor probleme în ceea ce priveşte activitatea de cercetare din universităţi. Prin urmare, ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, şi ministrului Cercetării, Şerban Valeca, li se solicită să colaboreze strâns, astfel încât susţinerea cercetării din universităţi să reprezinte o prioritate reală la nivelul ambelor instituţii. Cei patru rectori îşi exprimă îngrijorarea faţă de informaţiile referitoare la reorganizarea sau desfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). "Considerăm că, de-a lungul timpului, instituţia a derulat într-o manieră transparentă şi responsabilă programele de finanţare a cercetării. De aceea, solicităm celor doi miniştri să păstreze actuala formulă de gestionare a mecanismelor de finanţare, internă şi externă, a cercetării româneşti", reiese din acelaşi comunicat, anunță Agerpres.ro.

Sondaj

Credeti ca tezele nationale reflecta nivelul de cunostintelor al elevilor?