Noul an scolar pus sub amprenta subfinantarii educatiei!
calendar_month 19 Sep 2013, 00:00
Incepe un nou an scolar afectat de subfinantarea acuta a educatiei!

Elevii pregatiti de noul an scolar, bugetul educatiei nu!

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor(CNE) isi exprima ingrijorarea ca desi elevii s-au intors azi pe bancile scolii cu speranta ca vor avea cadre didactice bine pregatite, sali de clasa echipate cu aparatura moderna si sprijin din partea statului pentru cei cu probleme financiare, asteptarile lor nu vor putea fi atinse nici in acest an din cauza bugetului mic alocat pentru educatie.

Cu toate ca Legea Educatiei Nationale prevede faptul ca bugetul anual pentru educatie trebuie sa fie de minim 6% din PIB, valoarea acestui procent, in acest an, este de doar 3,6%, conform Raportului Bugetului 2013, lucru care situeaza Romania printre ultimele tari din Europa in raport cu investitia in educatie.

Conform datelor Eurostat, in anul 2010 Romania s-a aflat la coada clasamentului UE in ceea ce priveste valoarea finantarii per elev. Chiar si asa, valoarea costului standard per elev/prescolar/an, principala componenta a salariilor invatatorilor si profesorilor, a scazut din 2010 pana in 2013 de la 2857 de lei la 2420 de lei.

Astfel, salariile profesorilor din Romania sunt chiar de zeci de ori mai mici decat salariile profesorilor din alte state din Europa, care au ales sa investeasca in educatie si sa o trateze ca prioritate nationala.

Conform unor date furnizate de FSLI, un profesor debutant castiga in Romania un salariu mediu brut de 233 de euro, in timp ce aceleasi salarii ajung in Austria, Marea Britanie si Italia la aproape 2000 de euro, in Spania si Germania la aproape 3000 sau in Luxemburg la aproape 5000.

Prin urmare, este evident motivul pentru care numarul tinerilor cu vocatie pentru meseria de dascal care isi doresc sa intre in sistemul de invatamant scade de la an la an, locul acestora fiind suplinit de catre tineri mai slab pregatiti care aleg sa se multumeasca cu aceste salarii. in acest an, procentul de candidati inscrisi la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante din invatamantul preuniversitar care au luat note intre 7 si 10, conditie necesara pentru angajarea pe perioada nedeterminata, a fost de doar 49,17%.

Posturile neocupate au fost acoperite de suplinitori care nu au reusit sa atinga pragul minim de nota 7. Calitatea slaba a cadrelor didactice afecteaza dramatic calitatea actului educational, lucru reflectat cel mai bine de rezultatele dezastruoase de la examenele de bacalaureat din ultimii ani. Anul acesta procentul de promovabilitate a fost de doar 56,4%, lucru ce denota ca aproape jumatate dintre absolventii de liceu din acest an nu au fost suficient de bine pregatiti la finalul liceului.

Cat despre aparaturi moderne care sa transforme orele in adevarate experiente interactive de invatare, majoritatea scolilor sunt departe de acest ideal, abia reusind sa acopere cheltuielile minime pentru serviciile de intretinere a salilor de clasa si a materialelor clasice de studiu.

In ceea ce priveste sprijinul pe care statul il acorda elevilor din familii sarace, valoarea mica a alocatiei scolare (42 de lei) sau a bursei de ajutor social (sub 100 de lei in majoritatea oraselor), cumulata cu problemele din ultimul an in ceea ce priveste decontul cheltuielilor de transport pentru studentii navetisti, au daterminat un numar impresionant de elevi sa abandoneze scoala din cauza ca parintii nu isi permit sa acopere toate cheltuielile necesare intretinerii lor pe bancile scolii. Romania are una dintre cele mai mari rate de abandon scolar din UE, valoarea acesteia ajungand in 2011 la 17,5%, in timp ce media UE a fost mai mai mica cu patru procente, conform Eurostat.



In concluzie, nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca 61% dintre romani ar prefera studiul in strainatate pentru copiii lor, acelasi procent de populatie avand o parere proasta si foarte proasta despre scoala romaneasca, conform unui studiu IRES.