Motivul pentru care un olimpic la informatica a amenintat ca se sinucide
calendar_month 20 Feb 2017, 00:00
Un tânăr de 16 ani a amenințat că se aruncă, luni, de pe acoperişul Colegiului Naţional "Silvania" (CNS) Zalău din cauza unei decepții în dragoste. Adolescentul este olimpic la informatică.
Tânărul de 16 ani admis în clasa a IX-a la unul din cele mai bune licee de informatică, iar în 2016 a luat medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Informatică. "A fost la cea mai bună şcoală din Bucureşti pe partea această reală, de matematică-fizică-chimie-informatică. Acolo sunt acceptaţi numai copiii buni. El a fost, la terminarea clasei a VIII-a, un copil foarte bun şi a continuat, dar eu zic că, de multe ori, performanţele astea aruncă copilul într-o altă extremă. El n-a mai avut relaţiile astea de prietenie, el nu ştie să facă faţă. El ştie la calculator şi cam atât. La noi, la liceu a venit după primul semestru din clasa a IX-a, în februarie 2016. Este complicat la 15 ani să-ţi laşi părinţii în Sălaj şi tu să te duci la internat în Bucureşti. Am aflat că părinţii au mai avut probleme cu copilul, pentru că astea nu apar peste noapte. Părinţii poate n-au făcut ce trebuiau să facă, dar de multe ori poate nici nu ştim ce să facem şi nici nu avem specialiştii care să ne spună", a declaratVasile Bulgărean, directorul CNS Zalău.
Pentru că suferea din dragoste, băiatul a vrut să-și pună capăt zilelelor. El a fost convins de tatăl lui să renunțe la necugetatul gest. "Ca adaptare mai sunt probleme cu el, dar noi suntem obişnuiţi cu aceşti copii care sunt buni pe o anumită zonă, în special la informatică, să fie inadaptabili. Adică este o normalitate asta. Nu e o chestiune ieşită din comun. Gestul lui, am înţeles că nu are atât legătură cu şcoala, cât cu vârsta. Am înţeles că a existat o corespondenţă între el şi o fată. În general, probabil că 90% din cazurile astea în care vor să iasă în evidenţă copiii au ca şi "sămânţă" dragostea. Modul cum se plimba acolo sus denotă doar faptul că dorea să iasă în evidenţă şi trimitea un mesaj nonverbal de genul "atenţie, că pot să fac", dar nu avea în intenţie să o facă. E interesant ce stăpânire de sine a avut, pentru că a fost la o înălţime foarte mare. Şi tatăl lui l-a făcut să se răzgândească, dar la un moment dat a apărut Gelu Cordea, şeful Poliţiei Zalău, şi probabil experienţa lui a ajutat un pic. Dar cu tatăl lui purta dialogul acolo la înălţime", susţine sursa citată.
Pentru că a vrut să se sinucidă, tânărul va fi inclus într-un program individual de consiliere psiho-pedagogică. "Am luat şi noi legătura cu consilierul şcolar de la instituţia de învăţământ respectivă. El va fi cuprins într-un program de consiliere psiho-pedagogică, în cadrul cabinetului de asistenţă psihopedagogică din şcoală. El nu a fost în evidenţa cabinetului pentru consiliere individuală, deoarece este un copil care nu a prezentat astfel de probleme care să necesite consiliere până în acest moment, însă la clasa din care face parte au fost realizate activităţi de consiliere colectivă", a declarat Melania Gârdan, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj, pentru Agerpres.ro.