Montessori Haus Timisoara pregateste Ferma Montessori
calendar_month 04 Mai 2011, 00:00
Montessori Haus Timisoara debuteaza in luna mai cu forte proaspete si cu un plus de cunoastere. Participarea la Conferinta organizata sub umbrela NAMTA (North American Teachers Association), la Bergamo, in perioada 27 - 29 aprilie 2011, a fost un prilej extraordinar pentru pedagogii participanti de la Montessori Haus Timisoara de a prefigura pasi siguri pentru instituirea Fermei Montessori (Montessori Farm School), nivelul superior al acestei forme de invatamant alternativ.

Montessori Haus Timisoara este prima institutie de acest gen infiintata in Romania care intruneste toate conditiile si standardele pe care le presupune acest sistem pedagogic. Avand drept parteneri Montessori-Akademie Viena, pentru cursuri de formare in pedagogia Montessori si consultanta pedagogica si coaching pentru pedagogi, Montessori-Verein Htteldorf Viena, pentru schimburi de experienta intre profesori si elevi si Nienhuis Montessori Olanda (Prfl Montessori Material Viena), ca furnizor de materiale Montessori pentru gradinita si scoala, Montessori Haus Timisoara a marcat pionieratul acestei alternative educationale in Romania, asumandu-si cu responsabilitate si profesionalism misiunea de a deschide carari neumblate, dar temeinice si eficiente, pentru educatia si viitorul copiilor romani.

Totodata, Montessori Haus Timisoara beneficiaza de suportul si expertiza AMI (Association Montessori Internationale), fondata in 1929 de Dr. Maria Montessori, precum si de cel al NAMTA, asociatie ce a sarbatorit prin Conferinta de la Bergamo, de la sfarsitul lunii aprilie a.c., 50 de ani de la infiintarea cursurilor avansate Montessori pentru pregatirea pedagogilor. Conferinta organizata in cinstea acestui jubileu s-a intitulat Evolutia Montessori de la Educatia Cosmica la Copiii Pamantului (The Montessori Lineage from Cosmic Education to Erdkinder) si s-a bucurat de prezenta lui David Kahn, director executiv NAMTA si MC al evenimentului.

Baiba Krumins Grazzini, director de trainning la institutul Montessori din Bergamo si gazda a evenimentului, a deschis oficial conferinta cu cateva cuvinte despre evolutia in timp a institutului si a pedagogiei Montessori, de la moartea Mariei Montessori incoace. Cercetarile in domeniu au fost preluate apoi de fiul Mariei, Mario Montessori, care la randul sau a fost urmat de colaboratorul lui, Camillo Grazzini (consortul Baibei Krumins Grazzini).

Printre persoanele importante care au subliniat in prezentarile lor beneficiile pedagogiei montessoriene in fata unei audiente formata din 141 de participanti, din 22 de tari, de pe trei continente, a luat cuvantul Laurie Ewert-Krocker, director al Hershey Montessori School Adolescent Community, care le-a impartasit celor prezenti din experienta ei de 12 ani ca pedagog Montessori la o comunitate de adolescenti in cadrul Fermei Montessori Hersey.
Lynne Lawrence, director executiv al AMI a prezentat proiectul similar al AMI pentru Montessori Kenya.

"Participarea noastra la Conferinta de la Bergamo inseamna o valoare adaugata ofertei noastre educationale si perspectiva constructiva a viitorului copiilor inscrisi la Montessori Haus Timisoara. Ei sunt cei care au de castigat in urma acestui demers. Conferinta fost un prilej potrivit pentru a face cunoscut specialistilor de referinta Montessori la nivel international proiectul pe care il dezvoltam in Romania la Montessori Haus Timisoara. Asteptam in urmatoarele luni o vizita a directorului executiv NAMTA, David Kahn, care sa completeze preocuparile noastre permanente pentru implementarea Montessori Farm School in Romania. De asemenea, ne bucuram de sprijinul si expertiza pe care Laurie Ewert-Krocker ni le-a promis cu acest prilej, precum si de suportul altor specialisti in domeniu", afirma Laura Caraiman, director executiv Montessori Haus Timisoara si presedinte Asociatia Montessori Timisoara Montessori Haus Timisoara.



Conceptia pedagogica "Montessori"
Alternativa pedagogica "Montessori" a aparut la nceputul anului 1907, prin nfiintarea primei institutii, "Casa dei Bambini" ("Casa Copiilor"), in care s-a experimentat cu succes o noua metoda de educatie initiata de Maria Montessori, pedagog si medic italian.

Alternativa educationala Montessori a fost numita metoda de catre initiatoarea ei, Maria Montessori, inca de la primul manual, de la prima sa expunere, in anul 1909.
Sub aceasta denumire, Pedagogia Montessori este tratata in manuale sau in enciclopedii ale educatiei si in dictionarele de pedagogie.

Practicata timp de 100 de ani in educatia copiilor, de pe toate continentele, indiferent de rasa, etnie, clasa sociala, stare de sanatate, capacitate intelectuala sau nivel cultural, Metoda Montessori si-a dovedit valabilitatea si actualitatea, iar rezultatele bune obtinute garanteaza pentru calitatea acestui mod alternativ de educatie.

Modelul pedagogic Montessori pune copilul in centrul tuturor activitatilor didactice si educative.

Acesta nvata intr-un mediu din care competitia este exclusa, un mediu care ii sustine in permanenta, un mediu in care se acorda maxima importanta respectarii individualitatii fiecarui copil si intereselor specifice vrstei.
Maria Montessori a demonstrat ca fiecare copil este o personalitate unica, independenta, care invata cel mai usor prin activitate individuala practica.
Abordarea centrata pe copil porneste de la ceea ce face copilul. Acestuia i se ofera un cadru organizat pentru educatie si autoeducatie completa: intelectuala, emotionala, fizica, sociala.

Pedagogia "Montessori" promoveaza respectarea drepturilor copilului, formarea deprinderilor de activitate intelectuala continua, de adaptabilitate si de asumare a schimbarilor.
Maria Montessori a aratat ca oricare fiinta umana are o forta interioara puternica, instinct si vointa de dezvoltare. Motivatia se dezvolta daca sunt incurajate independenta, increderea in sine, concentrarea, decizia libera asupra duratei invatarii si satisfactia asupra propriilor rezultate.

Din acest motiv, in scoala Montessori, copiii vor fi mai putin condusi si mai mult sustinuti pentru ca dezvoltarea competentelor sa se faca pe baza potentialului propriu, pentru a deveni adulti inteligenti, creativi si cu siguranta de sine.

Sondaj

Vi s-a intamplat sa va simtit neindreptatiti de un profesor?