calificativ.ro  »  Stiri  »  Stiri Educatie  »  Ministrul Remus Pricopie a semnat protocolul de colaborare cu BOR

Ministrul Remus Pricopie a semnat protocolul de colaborare cu BOR

calendar_month 03 Iun 2014, 00:00
MinistrulEducatiei, Remus Pricopie, a semnat de curand un protocol cu BisericaOrtodoxa Romana (BOR) prin care se stipuleaza ca aceasta institutie,reprezentata de ierarhii locali, are datoria de a incadra profesoriiin functiile aferente institutiilor de invatamant primar, gimnazialsi liceal.

Inacelasi protocol se mentioneaza si faptul ca retragerea avizului deaprobare pentru profesorii de religie se incheie prin incetareacontractului de munca. Mai mult de atat, protocolul le permitepatriarhilor si membrilor BOR de a participa activ la inspectiilescolare, in calitate de invitati.

Programelescolare pentru disciplina "Religie" sunt elaborate de catreMinisterul Educatiei Nationale in colaborare cu Secretariatul de Statpentru Culte si cu Patriarhia Romana, iar manualele pentru aceastadisciplina trebuie sa primeasca avizul Patriarhiei Romane.

Inceea ce priveste institutiile de invatamant superior in domeniulteologiei, protocolul prevede ca tot ierarhii sunt cei care decidinfiintarea, restructurarea si modul de functionare al facultatilorsi al departamentelor de teologiei din cadrul altor facultatiinrudite.

Acuzatca implica Biserica in functionarea institutiilor scolare, ministrulRemus Pricopie a declarat ca acest protocol era in curs de aprobareinca dinainte ca el sa ocupe aceasta functie in cadrul MEN.

"Lucrul asta seintampla pentru toate cultele, intr-o forma sau alta. Practic, acums-a adus in actualitate acest lucru si s-a pus in acord culegislatia. Protocolul a fost semnat de catre cele trei institutii,respectiv Biserica Ortodoxa Romana, Secretariatul pentru Culte siMinisterul Educatiei. Nu-i vorba de un amestec al Bisericii in actulde invatamant, dar asa cum invatamantul medical se face inparteneriat cu spitalele si cu Ministerul Sanatatii, invatamantulmilitar se face in parteneriat – si exista prevederi specificepentru invatamantul militar – in colaborare cu Ministerul Aparariisau cu Ministerul de Interne, dupa caz, este absolut normal ca sialte tipuri de invatamant specific, de exemplu Facultatile deTeologie, in momentul in care reglementezi un anumit lucru, sa tiicont de aspectul acestei specializari", a declarat ministrul.

Sursa foto: eclujeanul.ro


 
Sondaj
Credeti ca examenul de titularizare va fi fraudat?