Ministerul va finanta si scoli private
calendar_month 13 Mai 2011, 00:00
Invatamantul privat din Romania are toate sansele sa creasca atat cantitativ cat si calitativ in urmatoarea perioada si in tara noastra.
Conform noii legi a educatiei statul roman ii poate finanta si pe elevii care invata in scoli private. Astfel, este posibil ca invatamantul privat romanesc sa se dezvolte in urma unor parteneriate de finantare public-private.

Fundatia Dinu Patriciu a dezbatut acest subiect in cadrul unei dezbateri „Parteneriatul Public-Privat in Educatie".
Conform Tincutei Baltag, directorul general al Fundatiei „Dinu Patriciu" noua Lege a educatiei a creat cadru legal care sa permita dezvoltarea sistemului privat de invatamant:„Este vorba despre un cuvant cheie in acest demers si anume <<increderea>>: atat din partea sistemului privat - care trebuie sa investeasca bani in asa ceva, cat si din partea Ministerului Educatiei, si a Guvernului in general, care ar trebui sa cedeze o parte din control si sa participe la finantarea unor astfel de proiecte".

La conferinta a fost prezenta si Liliana Preoteasa, director general in ministerul educatiei, care a precizat ca ministerul finanteaza toti copiii, indiferent daca sunt incadrati intr-o forma de invatamant publica sau privata:„Noi (n.r. - Ministerul Educatiei) nu finantam scoli private, ci il finantam pe copil. Copilul are dreptul de a se duce unde crede ca-i e mai bine, iar noi il sprijinim dandu-i finantarea de baza".

Suma alocata de catre minister pentru acest an scolar pentru fiecare elev este de 2.230 de lei pe an pentru un elev de gimnaziu din mediul urban, in timp ce pentru un elev de la sate a alocat cate 2.700 de lei.

Invatamantul privat romanesc ramane totusi o optiune doar pentru cei cu posibilitati financiare deoarece taxele anuale la o scoala particulara se ridica la cel putin 3000 euro pentru fiecare elev.