Ministerul Educatiei invita societatea civila sa monitorizeze desfasurarea examenului de bacalaureat
calendar_month 06 Mai 2011, 00:00
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, consecvent obiectivului de a asigura o desfasurare corecta si echitabila a examenului national de bacalaureat si adept al principiului transparentei, invita asociatiile de parinti si societatea civila sa desemneze observatori care sa monitorizeze organizarea si desfasurarea acestui examen.

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011, aprobata prin Ordinul de ministru nr. 4799/31.08.2010, observatorii pot monitoriza pregatirea examenului de bacalaureat (stabilirea, prin tragere la sorti a componentei comisiilor, realizarea instruirii generale a membrilor comisiilor, instruirea asistentilor din centrele de examen, verificarea salilor de examen), desfasurarea acestuia (prezenta in sali ca asistenti in timpul desfasurarii probelor, inclusiv monitorizarea situatiilor de sustinere a examenului in conditii speciale) si pot sesiza eventualele incalcari ale prevederilor metodologiei. În activitatea de monitorizare, observatorii vor fi in permanenta insotiti de un membru al comisiei.

Pentru a putea participa cu observatori la examenul de bacalaureat, asociatiile de parinti constituite conform legii si organizatiile nonguvernamentale care au activitate relevanta in domeniul educatiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judetene/a Municipiului Bucuresti o solicitare scrisa, oficiala, pâna la data de 1 iunie 2011. Solicitarea va include si asumarea faptului ca persoanele nominalizate sunt eligibile, indeplinind conditia de a nu avea sotul/sotia, o ruda sau un afin de pâna la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidatii care participa la examenul de bacalaureat in respectiva sesiune si care se angajeaza sa respecte prevederile legislatiei in vigoare si ale metodologiei de organizare si desfasurare a bacalaureatului.

Observatorii acreditati de Comisia de bacalaureat judeteana/a Municipiului Bucuresti vor primi informatii, din partea reprezentantului comisiei judetene/a Municipiului Bucuresti, legate de prevederile relevante in vigoare pentru examenul de bacalaureat (lege, metodologii, proceduri, note etc. În cadrul instruirii, acestia vor semna declaratii-tip, prin care isi asuma cunoasterea si respectarea intocmai a prevederilor metodologiei si procedurile stabilite de Comisia de bacalaureat judeteana/a Municipiului Bucuresti pentru accesul observatorilor in spatiile in care se desfasoara examenul de bacalaureat, inclusiv acceptarea faptului ca, in centrele de bacalaureat, nu vor avea asupra lor materiale nepermise, de tipul: telefoane mobile, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, precum si dictionare, manuale scolare, culegeri, ziare, reviste, carti etc.

Comisia de bacalaureat judeteana/a Municipiului Bucuresti va elabora lista nominala a observatorilor acceptati, pe care o va transmite fiecarui centru de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si fiecarui centru de examen si va elibera, pâna la data de 5 iunie 2011, adeverinte nominale pentru fiecare observator. Observatorii vor avea acces in centrele de examen numai insotiti de un membru al comisiei delegat de presedintele acesteia si doar in baza adeverintei si a unui act de identitate. Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011, vor fi acceptati cel mult doi observatori/centru de bacalaureat/proba de examen.
In cadrul activitatii din centrele de bacalaureat, observatorilor le sunt interzise urmatoarele: sa ia contact direct cu subiectele (vizual sau xerocopie etc.) inainte de afisarea acestora, sa citeasca lucrarile candidatilor sau sa discute cu acestia in timpul probelor, sa discute cu profesorii asistenti in timpul probelor, sa intervina in orice fel in activitatile din salile in care candidatii sustin probe de examen, sa perturbe activitatea specifica pe care o desfasoara comisiile, in conformitate cu atributiile prevazute de metodologie pentru membrii acestora, respectiv sa paraseasca centrele de examen in care se desfasoara probele scrise, inainte de iesirea primului candidat din centru.



La incheierea activitatii, observatorul va redacta un raport scris, datat si semnat, care va fi predat secretarului Comisiei de bacalaureat judeteana/a Municipiului Bucuresti. Orice sesizare vizând eventualele nereguli identificate de observatori va fi comunicata de catre acestia presedintelui comisiei din centrul de bacalaureat si persoanei de contact. Persoana de contact va transmite imediat informatia presedintelui Comisiei de bacalaureat judeteana/a Municipiului Bucuresti, care va lua masuri de verificare si remediere a eventualelor disfunctionalitati semnalate. Presedintele comisiei de bacalaureat judetene/a Municipiului Bucuresti va decide asupra oportunitatii informarii Comisiei Nationale de Bacalaureat. Sesizarile si propunerile observatorilor vor fi consemnate de presedintele din fiecare centru in raportul cu privire la organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, transmis Comisiei de bacalaureat judetene/a Municipiului Bucuresti.