Liviu Pop: Manualele scolare ar trebui inlocuite cu ebook-uri
calendar_month 10 Sep 2012, 00:00
Toate programele scolare ar trebui rescrise, intrucat acestea sunt "neadapatate, orientate spre cantitate de informatii si nu spre formare de abilitati", in timp ce manualele ar trebui inlocuite cu ebook-uri, sustine fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop.

"Odata cu rescrierea acestor programe scoale, putem discuta de un nou curiculum national. De la aparitia Legii Educatiei, nu au fost rescrise decat trei programe scolare, ceea ce a dus la intarzierea aplicarii reformei. Trebuie regandite planurile de invatamant, asta insemnand numarul de ore pe care trebuie sa le parcurga elevii, in functie de clasele si profilele la care sunt inscrisi", a adaugat Pop.

Fostul ministu al Educatiei mai spune ca odata cu rescrierea programelor scolare, implementarea manualelor este "absolut" necesara.

"Trebuie introduse manuale scolare electronice, acele ebook-uri in termeni informatici, in care sa se poata introduce toate manualele care se scriu pe nivelul de invatamant. In felul acesta, profesorii care semneaza acele manuale, pot sa predea dreptul de utilizare al produsului final Ministerului Educatiei, iar acesta sa plateasca acest serviciu.

Drept urmare, fiecare elev va putea sa-si aduca, pe ebook, manualul pe care profesorul il recomanda la clasa respectiva. Asta ar da posibilitatea de a nu mai astepta oferte pentru tiparirea manualelor, iar din punct de vedere financiar efortul nu ar fi foarte mare. In momentul de fata discutam de aproximativ 18 milioane de lei pe care Ministerul Educatiei ii plateste, anual, doar pentru retiparirea a maximum 15% din manuale.

Mai mult, nu exista cuantificata o suma a auxiliarelor pe care le platesc parintii. O investitie in ebook-uri ar insemna undeva pe la 80, 90 milioane de euro, bani pe care Ministerul Educatiei i-ar aloca o singura data, la patru sau cinci ani. Astfel, daca facem un calcul simplu, investitia in aceste ebook-uri se dovedeste un lucru realizabil si eficient", a explicat Pop.

Potrivit sursei citate, Legea Educatiei Nationale ar trebui corectata, astfel incat aceasta sa fie "utila si practica".

"Actuala Lege a Educatiei are foarte multe carente, este o lege facuta 'pe picior', sunt lucruri pe care eu, ca ministru, le-am corectat in mandatul de 45 de zile, insa au ramas foarte multe lucruri care inca mai trebuiesc indreptate", a conchis Liviu Pop.

Sursa: Ziare.com

Sondaj

De ce au hotarat sindicalistii din invatamant anualrea grevei generale?