Liceenii scriu lucruri traznite - perle la BAC 2015
calendar_month 20 Aug 2015, 00:00
An de an bacalaureatul este subiect de tragicomedie, de la procentul tot mai mic de promovabilitate la perlele studentilor care ne reamintesc cum se face "haz de necaz". Se poate discuta mult pe marginea subiectului pregatirii slabe a elevilor romani sau a faptului ca acestia comenteaza poezii fara a le fi citit vreodata, insa rezultatele vorbesc de la sine, iar an de an listele cu perle de la bac sunt tot mai lungi.

Profesorii care se ocupa de corectarea lucrarilor de bacalaureat ar putea publica volume intregi de perle stranse de la elevii din toata tara pe subiecte precum istoria, limba romana si alte materii care intra in lista de probe.

Perle la bacalaureatul de limba romana din 2015

Nici o proba nu este la fel de plina de perle hilare ca cea de limba romana, o situatie care reflecta un adevar trist, acela al degradarii limbii romane cu noile generatii care par sa o stapaneasca din ce in ce mai putin.

Spre exemplu, un elev de clasa a 12-a este ferm convins ca sinonimele cuvantului "pretentios" sunt cuvintele "harfist" si "ifosar". DexOnline.net cuprinde in lista de definitii ale acestui cuvant urmatoarele "1 Plin de pretentii, exigent. 2 Afectat, increzut". De altfel, ifosar si harfist nu sunt cuvinte care exista intr-un dictionar explicativ al limbii romane.

Un alt elev descrie corect rolul cratimei pentru evitarea confuziilor in limbajul scris, insa exemplifica intr-un mod care cu siguranta nu i-a adus nici un punct din partea profesorilor insarcinati cu corectarea lucrarii. "Care-i cu cratima ca sa nu se confunde cu orasul Carei, de unde am si eu o ruda care se scrie cu litera mare".

Problemele cu care cei mai multi elevi se confrunta la probele de limba romana au o cauza comuna si anume lipsa interesului pentru citit. Analiza literara a unei opere in versuri este aproape imposibila pentru multi elevi de clasa a 12-a care nu sunt capabili sa defineasca rima si nu stiu cum se foloseste un dictionar de rime.
Marile opere literare, sunt de parere alti elevi, nu ar trebui introduse in programa de BAC daca nu exista o ecranizare disponibila.

"Trebuie sa vezi filmul (...) ca e un rezumat mai usor de citit. Daca nu s-a facut film dupa carte, nici n-ar trebuie sa se dea la examen" motiveaza unul dintre examinati intr-o lucrare de bac pe subiectul ecranizarii operelor literare.

Perle la bacalaureat biologie 2015

Daca perlele de la limba romana adunate de profesorii insarcinati cu corectarea lucrarilor de bac de anul acesta reflecta realitatea trista a unei generatii care citeste tot mai putin si scrie tot mai prost, teoriile lansate de liceeni in lucrarile de biologie redefinesc complet ceea ce credeam ca stim despre corpul uman.

"Uretra este parte din sistemul auditiv" explica un elev in lucrarea sa, trecand complet cu vederea faptul ca, asa cum arata DexOnline.net, uretra este un "canal prin care se scurge urina din vezica urinara in afara".

Alte definitii care au avut de suferit de pe urma reinterpretarii la bac-ul de anul acesta au fost:

Albinismul, definit de un elev de liceu drept "sport de iarna; ocupatia omului cu albinile; mutatie strategica" (conform DexOnline.net albinismul este o "insuficienta congenitala de pigmentatie a pielii, a parului sau a irisului").

In conceptia altui elev de clasa a 12-a, anemia este "atunci cand de la om animeaza un organ; provoaca menstruatie; o combatem cu granatele; de consultat medicul psiholog; sanatate pe care putini stiu sa o protejeze". (conform DexOnline.net anemia este o "stare de slabiciune cauzata de scaderea numarului de globule rosii din sange").



Nu in ultimul rand, stresul a capat o noua definitie, ce e drept nu foarte departe de adevar. "Stres numim atunci cand avem senzatie de defecatie" explica un elev in lucrarea de biologie. (conform DexOnline.net, stres este "numele dat oricarui factor sau ansamblu de factori care provoca organismului uman o reactie anormala; incordarea, tensiune neuropsihica").

Perle la bacalaureat istorie 2015

Dupa ce au demonstrat ca stapanesc limba romana si biologia, liceenii nu s-au sfiit sa demonteze nici evenimente istorice despre care eram convinsi ca stim deja totul.

Spre exemplu, un elev de clasa a 12-a scrie despre modul in care Romania si-a capatat "dependenta", explicand ca "Pe 9 mai 1877 Mihail Kogalniceanu declara dependenta Romaniei". Este adevarat, dependenta si independenta sunt antonime si o astfel de confuzie este usor de facut - din fericire confuzia nu a fost facuta de Mihail Kogalniceanu la momentul declaratiei, ci de un elev de liceu, mai mult de un secol mai tarziu.

Nici perioada postdecembrista nu pare sa fie descrisa corect in cartile si tratatele de istorie, un alt elev clarifica "Asemanarea dintre actiunile desfasurate de Romania in perioada postdecembrista a fost lupta antiotomana". Ignorand dezacordul incep sa se ridice semne de intrebare in legatura cu situatia reala a tarii care aparent se afla in secret inca sub asediul fortelor otomane.

"Alte practici politice totalitare in Romania sunt nazismul, regim reprezentat de Hitler, dar si fascismul, regim ce apartine lui Marx Lenin" scrie un elev in incercarea de a trage semnalul de alarma ca Romania are mai multe probleme legate de regimul politic decat credeam initial.
Nu in ultimul rand, perlele unora dintre liceeni sunt greu de contestat "Practicile politice utilizate in Romania sunt domnia si biserica".

Intorcandu-ne in timp la cel de-al II-lea razboi mondial, un elev descrie situatia usor confuza "Doua actiuni care au loc pe frontul de vest sunt: ofensa germana pe care aliatii au reprimat-o". Este adevarat ca aliatii s-au simtit probabil ofensati de actiunile germane la acel moment. www.DexOnline.net defineste cuvantul ofensa ca o "comportare, fapta, exprimare, expresie jignitoare, jignire, insulta sau injurie", iar cuvantul potrivit in acest context ar fi fost ofensiva "miscare de inaintare a unor forte armate catre obiectiv, cu scopul de a-l nimici pe inamic; atac".

Iar pentru a lamuri pe deplin situatia actuala, un elev scrie in lucrarea sa de bacalaureat: "Odata cu infiintarea regimului comunist in 1989, se revine la democratie". A infiinta si a desfiinta un regim sunt doua actiuni diametral opuse, ca si cuvintele in sine, care sunt antonime.



Sondaj

Modificarea planurilor cadru vi se pare benefica pentru invatamant?