FSLI lanseaza campania nationala "Educatia pe locul I"
calendar_month 19 Dec 2011, 00:00
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant lanseaza Campania nationala: „EDUCATIA, PE LOCUL I”. In cadrul acestei campanii vor avea loc dezbateri pe problemele sistemului de invatamant romanesc in urmatoarele localitati: Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Timisoara, Sibiu, Iasi si Baia Mare, in perioada decembrie 2011-ianuarie 2012.

Prima dezbatere va avea loc luni, 12 decembrie 2011, la sediul FSLI, din Bulevardul Regina Elisabeta, nr 32, Sector 5, Bucuresti, incepand cu ora 9:30. Tema supusa dezbaterii este:

“Invatamantul din Romania vs piata muncii. Solutii pentru corelarea celor doua domenii, pentru iesirea din impasul economic”.

La aceasta dezbatere au fost invitati: ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Elvira Rodica Andronescu, reprezentanti ai patronatelor, reprezentanti ai sindicatelor, reprezentanti ai organizatiilor studentesti, directori ai unitatilor de invatamant cu profil tehnic, cadre didactice, reprezentanti ai Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, reprezentanti ai Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti, precum si parlamentari din Comisia de educatie si Comisia de Munca.

In ultimii ani se remarca o scadere a numarului de absolventi de invatamant profesional si de ucenici, precum si de invatamant postliceal si de maistri. Totodata apar diferente foarte mari intre pregatirea persoanelor care isi cauta de lucru si cerintele angajatorilor.
In acelasi timp, din datele inregistrate de EUROSTAT rata de participare a populaţiei din grupa de varsta 25-64 de ani la formare profesionala continua a scazut la nivel naţional de la 1,5% in 2008 la 1,3% in 2010, iar la nivelul regiunii Bucureşti - Ilfov a crescut de la 1,5% in 2009 la 1,8% in 2010, insa tot este foarte departe de tinta europeana de 12,5%.

In aceste conditii, Legea educatiei nationale nu prevede solutii clare prin care sa fie rezolvata aceasta problema.

Sistemul de invatamant romanesc a fost intr-o permanenta criza: financiara, de resurse umane, de idei. Printr-un parteneriat solid si o dezbatere reala putem identifica problemele educatiei, ca apoi sa oferim solutiile si caile de rezolvare. Concluziile dezbaterilor vor sta la baza unei initiative de imbunatatire a cadrului legislativ actual. Incercam prin aceste demersuri sa aducem “EDUCATIA PE LOCUL I”.