Comunicat de presa: Vizita de lucru a ministrului Mihnea Costoiu in Regiunea Aquitane, Bordeaux, unul dintre cei mai puternici poli de cercetare-dezvoltare din Franta
calendar_month 11 Iul 2014, 00:00
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, efectueaza in perioada 10-11 iulie, o vizita de lucru la Bordeaux. Principalul scop al deplasarii il reprezinta dezvoltarea de noi colaborari in domenii de varf ale stiintelor de frontiera, in domeniul spatial, al opticii nucleare si al aplicatiilor industriale ale acestora.
Vizita include o intalnire cu Alain Juppe, primar al orasului Bordeaux si fost premier al Frantei intre 1995 si 1997, ocazie cu care partii romane ii va fi prezentata modalittatea in care departamentele primariei au organizat promovarea activitatilor din jurul instalatiei Laser Megajoule (MJ) catre sectoarele economice ale orasului si ale regiunii Aquitane. Ministrul Mihnea Costoiu se va intalni si cu Alain Rousset, presedintele Consiliului General al Regiunii Aquitaine, prilej pentru a se purta discutii privind oportunitatile de colaborare cu Universite de Bordeaux - Laser MegaJoule, in vederea stabilirii de noi posibilitati de cooperare in domeniul cercetarii stiintifice si tehnologice.
Ministrul Mihnea Costoiu va mai vizita Centrul de studii pentru Aplicatii Militare CEA - CESTA (Centre d'Etudes Scientifiques et Techniques d'Aquitaine), LASERIS - societate specializata in fabricarea de tuburi si profile lasere, precum si instalatia LMJ (Laser du MEGA Joules). Discutiile vor viza intarirea colaborarii stiintifice dintre Romania si Franta, dar si identificare de noi posibilitati de cooperare in domeniul stiintific si tehnic prin Parteneriatul strategic dintre Romania si Franta.
Deplasarea ministrului Mihnea Costoiu se inscrie intr-un context mai amplu care implica prezenta in Franta, in intervalul 6-11 iulie, a unei delegatii compuse din directori de institute de cercetare-dezvoltare, IMM-uri si companii din Romania: ROSA (Agentia Spatiala Romana), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare - INCDTIM Cluj-Napoca, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice - ICSI Rm. Valcea, COMOTI, Consiliul National IMM, S.C. Prion POCT si S.C. SIVECO ROMANIA S.A.
Delegatia, condusa de Tudor Prisecaru, Secretar de stat pentru cercetare, s-a intalnit cu responsabili din cadrul Thales Alenia Space-Cannes la Bocca (liderul european in domeniul satelitilor), Centurlui de Studii pentru Aplicatii Militare CEA - CESTA (Centre d'Etudes Scientifiques et Techniques d'Aquitaine), si a participat, de asemenea, la festivitatile oficiale dedicate Romaniei, in cadrul Solar Decathlon Europe 2014, competitie universitara internationala de arhitectura si tehnologii aplicate (Versailles, 28 iunie - 14 iulie 2014).
Competitia reuneste, in urma unui riguros proces de selectie, 20 de prototipuri solare construite de echipe universitare provenind din 16 tari. Casele sunt realizate in marime naturala si vor fi evaluate in cadrul a 10 probe din domeniile arhitectura, inginerie, bilant energetic, confort, inovare, accesibilitate, comunicare etc, in urma carora vor fi acordate premii per categorie, precum si un mare premiu al competitiei.
Romania este reprezentata de proiectul EfdeN, singurul proiect din Europa de Est participant la competitie, o casa solara, eficienta energetic, sustenabila si inteligenta, dedicata mediului urban. Proiectul a fost realizat de o echipa formata din peste 70 de studenti de la Universitatea Tehnica de Inginerie Civila din Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnice din Bucuresti si SNSPA, cu sustinere guvernamentala prin intermediul Ministerului Educatiei, dar si a peste 80 de sponsori, majoritatea activand in domenii conexe constructiilor si energiei solare. EfdeN este considerata o inovatie in domeniul eficientei energetice, datorita integrarii in prototip a unei sere productive dedicate conceptului de "urban farming".
Atat membrii echipei care a realizat EfdeN, cat si cercetatorii romani prezenti la expozitia dedicata Realizarilor de Varf ale Cercetarii Romanesti (Versailles, 9 iulie), au primit diplome onorifice semnate de ministrul Mihnea Costoiu si ambasadorul Romaniei la Paris, Adrian Mazuru.
Sursa foto: vivafm.ro
Noutati




