Cardul de acces in scoli - solutie ineficienta
calendar_month 10 Aug 2011, 00:00
Cardurile de acces in scoli care ar trebui sa permita intrarea elevilor la orele de curs par a fi o solutie ineficienta in sistemul de invatamant. Specialistii sustin ca implementarea acestei metode la scara nationala este imposibila: un elev ar trebui scanat in 1, 25 secunde.

Ministerul Educatiei vrea sa implementeze incepand cu noul an scolar, o noua metoda de a inventaria prezenta elevilor la curs. Incepand din toamna, accesul in scoli se va face pe baza de cartela magnetica. Obiectivele acestui proiect al Ministerului Educatiei sunt cresterea sigurantei elevilor si reducerea numarului de absente.

Din toamna, fiecare elev va detine un card electronic cu datele personale ale fiecaruia. Sistemul electronic de monitorizare a prezentei a fost creat de profesorul harghitean Daniel Böjte. Acesta a marturisit ca sistemul nu-i poate impiedica pe elevi sa sara pe fereastra cand vor sa chiuleasca, dar ii va face sa se prezinte in fiecare zi la scoala. Acest lucru ii poate determina sa mai stea uneori pe la ore si sa invete cate ceva.

Dispozitivul de monitorizare a elevilor ar costa aproximativ 1.500-1.800 lei pe unitate scolara. Potrivit Romanialibera.ro, in Romania sunt 922.683 de liceeni si 1.910 licee, ceea ce inseamna ca fiecarui liceu ii revin in medie 483 de elevi. Presupunand ca la fiecare liceu din Romania cursurile se predau in doua schimburi, inseamna o medie de 240 de elevi pe schimb. Pentru ca toti elevii sa apuce sa se ponteze, e obligatoriu ca acestia sa vina la scoala cu 30 de minute inainte de ore si sa plece de la scoala cu 30 de minute dupa terminarea cursurilor.

In cazul pauzelor, situatia se complica. Daca toti cei 240 de elevi doresc sa paraseasca incinta liceului ca sa-si ia un covrig sau un suc, inseamna ca intr-un interval de 10 minute acestia trebuie sa treaca prin filtru de doua ori, o data la iesire si o data la revenirea in liceu, ceea ce inseamna ca timpul de scanare a fiecarui elev este 1,25 secunde. O astfel de performanta ar fi imposibila daca tinem seama de faptul ca intrarea copilului in scoala trebuie „validata" de profesorul de serviciu.

Vezi si:
Vezi modificarile din invatamantul preuniversitar

Gimnaziu de cinci clase din toamna

Testare pentru elevi la fiecare inceput de an

Elevii vor fi impartiti pe grupe in functie de rezultatele obtinute