Afla ce s-a discutat la ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educatiei
calendar_month 13 Feb 2012, 00:00
Vineri, 10 decembrie, a avut loc la sediul MECTS, ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, intre domnii Daniel Funeriu si Catalin Baba. Evenimentul s-a desfasurat in prezenta primului-ministru, Mihai-Razvan Ungureanu. Citeste mai jos declaratiile sustinute de cei trei demnitari.

Daniel Funeriu: Buna ziua stimate domnule prim-ministru, stimate domnule ministru, doamnelor si domnilor directori generali, doamnelor si domnilor secretari de stat. In primul rand as vrea sa multumesc domnului prim-ministru Emil Boc, domnului presedinte Traian Basescu pentru sprijinul pe care l-au acordat intregii mele activitati. As vrea sa multumesc Comisiei Prezidentiale Miclea din care am facut parte, pentru toata munca depusa inainte de venirea mea in minister si care a stat la baza conceptului pe care l-am dus inainte. As vrea sa fac o foarte scurta prezentare a lucrurilor care au fost facute in acest minister in acesti doi ani de mandat. In primul rand, proiectele finalizate - Legea Educatiei Nationale si toata legislatia subsecventa care la ora actuala este cvasifinalizata. Invatamantul profesional, care va incepe din septembrie 2012, introducerea clasei pregatitoare, care va aduce catre scoala 20.000 de copii, care altfel nu ar fi mers intr-un cadru scolar, modernizarea sistemului doctoral din Romania si aducerea sistemului doctoral in sfera valorilor, reformarea procedurilor de selectie a resursei umane din universitati, procedura de abilitare, procedura de admitere la liceu si doua lucruri extrem de importante, clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii. Mentionez, de asemenea Legea Cercetarii, care a fost data prin Ordonanta de Urgenta si care acum este in dezbaterea Parlamentului, ordonanta care a permis clasificarea institutelor de cercetare in acelasi mod in care au fost clasificate universitatile, acordarea de granturi de cercetare pe baza strict de calitate stiintifica. Nu pot sa nu mentionez readucerea scolii romanesti in sfera valorilor. Acesta a fost sensul bacalaureatului din 2011.

Domnule ministru, ati fost parte a acestei echipe, acum veti conduce aceeasi echipa. Dupa cum bine stiti, sunt si o serie de documente care trebuie adoptate si puse in practica. Este vorba de tot ceea ce tine de procesul de formare si educatie pe tot parcursul vietii. Lucrurile sunt demarate pentru reforma curriculara. De asemenea, masterul didactic, un lucru foarte important, este si el finalizat, va trebui doar adoptat, Codul drepturilor si obligatiilor studentilor, care este finalizat, dar am tinut ca domnul ministru sa fie cel care-l semneaza, pentru ca trebuie sa se inscrie in aceasta viziune, deschiderea posturilor in invatamantul superior. Am tinut, de asemenea, ca aceste posturi sa fie deschise de noile senate universitare care au legitimitate, pentru ca sa nu mai facem promovari in stil tovarasesc cum se faceau pe vremuri in universitati. As mai spune doua lucruri, la nivel de cercetare: Romania a aderat la Centrul European pentru Cercetari Nucleare in mandatul meu. Sunt bucuros de acest lucru. Pe data de 8 februarie, a fost depusa la Bruxelles toata documentatia pentru proiectul Extreme Light Infrastructure, proiectul cu LASER-ul de la Magurele. Sper ca in luna aprilie-mai veti avea onoarea domnule ministru, domnule prim-ministru, domnule Secretar de stat Ciuparu, sa puneti prima piatra la LASER-ul de la Magurele. As mai spune doua cuvinte, daca imi permiteti, la Legea Educatiei Nationale, care cred ca este un punct de cotitura pentru Romania. As vrea sa va adresez si un indemn, domnule ministru, si o rugaminte, domnule prim-ministru: au fost foarte multe tentative in Parlament de modificare a Legii Educatiei. Din pacate, nici una nu a vizat o imbunatatire, ci doar restaurarea unor interese pe care eu le-am numit ilegitime si care raman ilegitime. Va rog domnule prim-ministru, va rog domnule ministru, sa va puneti in balanta toata greutatea politica pentru a mentine stabilitatea Legii Educatiei Nationale. Timp de un an de zile aceasta lege nu a fost modificata. Este poate pentru prima data in Romania cand o astfel de lege nu a fost modificata timp de un an de zile si inca o data va adresez rugamintea sa va puneti in balanta toata greutatea politica pentru acest deziderat. In final, inca o rugaminte: sa nu faceti pasi inapoi si sa aveti taria sa nu faceti nici un compormis cu mediocritatea. Sunt convins ca nu va fi cazul. Nu uitati ca site-ul Legii Educatiei se numea si se numeste „unpasinainte.edu.ro" si indemnul meu e asadar foarte simplu: continuati sa faceti pasi inainte. Şi ca un ultim indemn: nu uitati sa faceti cat mai mult sport. Va multumesc!



Catalin Baba: Domnule prim-ministru, domnule ministru, dragi colegi, doamnelor si domnilor! Sunt onorat sa fiu astazi in fata dumneavoastra si doresc pe aceasta cale sa-i multumesc inca o data domnului ministru Funeriu pentru increderea pe care mi-a acordat-o in toti acesti ani in care am lucrat impreuna. Trebuie sa spun ca sunt onorat ca am facut parte din echipa domniei sale, o echipa care astazi va continua drumul inceput atunci. Trebuie sa spun ca in mandatul meu am trei obiective generale: cred ca trebuie sa asiguram stabilitate si predictibilitate pentru sistemul de invatamant in cadrul parametrilor Legii Educatiei Nationale. Cred ca trebuie tot in cadrul acelorasi parametri ai Legii Educatiei Nationale sa fim deschisi pentru dialog, sa avem discutii, sa prezentam aceasta legislatie secundara, care de multe ori poate sa fie chiar mai importanta decat Legea Educatiei in sine. Asa cum a spus si domnul ministru Funeriu inainte, multe din aceste acte sunt deja elaborate, unele sunt in parcurs in minister, altele se afla in discutii cu asociatiile profesionale si aici subliniez: asociatiile profesionale au intrat intr-un con de umbra in ultima vreme in Romania. Acolo este locul in care cei mai buni profesori din tara noastra, cele mai bune cadre didactice din invatamantul preuniversitar si superior isi exprima puncte de vedere referitoare la planurile de invatamant, la curriculum... Cu alte cuvinte, la procesul educational si nu doar la aspecte care tin de activitatea sindicala.

V-as ruga sa retineti aceste trei lucruri: stabilitate, predictibilitate, dialog in cadrul parametrilor fixati prin Legea Educatiei Nationale, care se aplica deja de un an. Este interesant, dar de multe ori, domnule Funeriu, ati vazut acest lucru, legea este mai bine apreciata in strainatate decat in Romania. Si este bine apreciata pentru ca ea a realizat o deschidere. Inchei spunand ca intreg procesul de adoptare a fost lung. A inceput cu mult inainte de 2007, dar in 2007 s-a concretizat Raportul Comisiei Prezidentiale intitulat „Romania educatiei, Romania cercetarii" si de acolo practic, partidele politice de la acea vreme, multe dintre sindicate, organizatii non-guvernamentale care se ocupa de educatie, au semnat un pact national, care, dupa un proces lung, e adevarat, anul trecut, exact in urma cu un an si o zi, s-a concretizat in Legea Educatiei Nationale. Nu este o intamplare, doamnelor si domnilor, si cred ca toti va trebui sa intelegem acest lucru: Legea Educatiei Nationale a fost asumata de doua ori de premierul Emil Boc. Nu este o intamplare, dar este un lucru bun. Eu va multumesc si va asigur, domnule prim-ministru, ca voi lucra in echipa, o echipa care va merge inainte, o echipa care stie ce are de facut, o echipa care are si experienta si tinerete in acelasi timp si pot inca o data sa va asigur ca nu vor fi pasi inapoi, din contra, vor fi pasi inainte.

Mihai-Razvan Ungureanu: Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, e lesne de imaginat ca fata de minister si fata de problematica pe care aceasta institutie incearca sa o rezolve, am si o sensibilitate personala accentuata fiind intre cei care suporta, cu ghilimelele cuvenite, efectele legii invatamantului. Sunt din acest motiv convins ca principiile pe care le amintea domnul ministru Baba merita respectate in tot ceea ce inseamna intelesul lor. Este nevoie de stabilitate, pentru ca este nevoie, de fapt, de o continuitate intr-un proiect care in ansamblu este un proiect foarte generos de structura sociala, care prin consecintele sale urmeaza, in fine, sa aseze invatamantul, cercetarea si nu in ultimul rand gradul de cunoastere al fiecarui cetatean in parametri dezirabili pentru un stat european. Şi nu sunt vorbe mari, stim cu totii ce inseamna aceasta.

Ma bucur ca domnul ministru Baba, cumva in ecoul predecesorului sau, domnul ministru Funeriu, pomenea de dialog. De altfel, inainte sa venim in fata dumneavoastra, dialogul a fost capitolul pe care l-am invocat cel mai des, pentru ca este nevoie, fara discutie, de o continua si atenta, delicata, poate nu intotdeauna foarte tehnica, comunicare catre cei care beneficiaza de efectele acestei legi, in asa fel incat ministrul in exercitiu sa nu fie intotdeauna pus in defensiva nefericita de a explica de ce nu este rau si este bine. Eu sper, domnule ministru, ca veti avea disponibilitatea acestui dialog, disponibilitate pentru acest dialog. Sper, totodata, ca proiectele pe care domnul ministru Funeriu, cu o contributie semnificativa a tuturor celor aici prezenti si reprezinta ministerul, a incercat sa le deseneze si a reusit cel putin partial, pana acum, sa le puna in practica. Ma bucur ca aceasta schimbare de administratie centrala se consuma in interiorul unei echipe deja rodate si va doresc domnule ministru sa fiti cel putin la fel de creativ si de entuziast ca predecesorul dumneavoastra. Adevarul este ca uneori entuziasmul te mobilizeaza chiar si daca esti extrem de obosit. Va doresc succes si uit faptul ca sunteti dintr-o universitate adversara Iasilor! Toate cele bune, ne vedem mai departe. O zi buna si succes!