22 de scoli din Romania fac parte din cea mai mare clasa internationala din Europa
calendar_month 04 Oct 2013, 00:00
Peste 200 de elevi si profesori participa in perioada 30 septembrie - 4 octombrie, in Bucuresti, la evenimentul de deschidere a Academiei scolilor din Europa Centrala (aces). aces este una dintre cele mai importante retele de scoli internationale care organizeaza anual un concurs de proiecte de educatie alternativa.

Obiectivul aces este sa activeze si sa stimuleze dialogul intercultural si cooperarea dintre tineri si sa creeze o retea continua de cunostinte comune, invatare reciproca si inovatie. Tema editiei din acest an este “Eu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostru”.

La deschiderea oficiala, marti, 1 octombrie 2013, au participat Liliana Preoteasa, Director General, Directia Educatie si invatare pe tot Parcursul Vietii din cadrul Ministerului Educatiei si Ani Matei, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO. Acestea i-au intampinat pe elevi si profesori si i-au felicitat pentru ideile inspirate cu care s-au inscris in concurs.

44 de proiecte inscrise de 105 scoli din 15 tari din regiune au fost selectate de un juriu international format din experti in domeniul educatiei. Din cele 105 scoli selectate, 22 sunt din Romania. La evenimentul de deschidere a aces participantii s-au intalnit cu partenerii lor de proiect din Europa Centrala si de Sud-Est si au avut ocazia sa cunoasca stiluri alternative de predare si invatare, precum si noi instrumente si metode de lucru, care sa ii ajute sa isi puna in aplicare proiectele. Pentru implementarea ulterioara a proiectelor participantii primesc o bursa in valoare de 1.800 Euro pentru scolile coordonatoare, respectiv 1.600 Euro pentru scolile partenere.

“Activitatile din cadrul aces nu sunt precum cele la scoala unde trebuie sa participi la cursuri, iar profesorii stau in fata elevilor, care, asezati in banci, sunt simpli ascultatori”, explica Tadeja Vaupotič, student si membru al Consiliului aces.

Evenimentul de deschidere al noii editii aces este un spatiu educational dinamic care ofera multiple oportunitati pentru a dobandi noi cunostinte si abilitati. Diversitatea este elementul comun care aduce impreuna elevii in cea mai mare clasa a Europei. Astfel, peste 200 de persoane de diferite varste, din tari si medii culturale diferite participa la evenimentul aces din Bucuresti. Pentru a invata cum sa-si implementeze proiectele scolare bi/trilaterale, elevii participa la ateliere de lucru sustinute de catre experti din toata Europa. in cadrul atelierelor de lucru, elevii si profesorii coordonatori se familiarizeaza cu tema competitiei, luand parte la diverse activitati, precum experimente sociale, jocuri sau piese de teatru.

in cadrul evenimentului aces participantii descopera avantajelele si provocarile diversitatii intr-o atmosfera speciala, in care rolurile dintre profesori si elevi se pot schimba uneori.“Toata lumea este invitata sa discute si sa-si impartaseasca opiniile, experientele si cunostintele cu ceilalti, indiferent daca sunt profesori sau elevi”, precizeaza Darko Markovic, unul dintre facilitatorii aces, explicand astfel conceptul de invatare in cadrul aces.

Academia scolilor din Europa Centrala este una dintre cele mai importante retele de scoli internationale avand 15 tari partenere atat state membre cat si non membre UE. Reteaua de scoli aces a fost creata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. Initiativa este coordonata de catre organizatiile non-profit Interkulturelles Zentrum si VCELIDOM si este sprijinita de catre Ministerele Educatiei din toate tarile participante. aces a trezit interesul scolilor din Romania inca de la initierea proiectului in 2006, 71 de scoli numarandu-se printre participanti pana in prezent. Pana acum, peste 25.000 de elevi si aproximativ 4.000 de profesori au participat la aces.