Servicii funerare si iminenta mortii - intre respingere si acceptare
7/77
calendar_month 12 Feb 2021, 00:00
Subiectul mortii este unul inconfortabil pentru oricine. Nimeni nu vrea sa se gandeasca la a pierde pe cineva drag si cu atat mai putin la propria mortalitate. Si totusi nimeni nu este vesnic pe lume, nimeni nu poate sti cand ajunge la capatul drumului si ce se va intampla apoi. Simpla idee de moarte sau de exemplu termenul de servicii funerare provoaca multora disconfort psihic, stres, aversiune sau chiar profunda tristete, dar putini se gandesc la ei insisi in acest context, fiind vorba de o ipostaza in care de regula ii percep pe ceilalti. A-ti constientiza vremelnicia si a incerca sa te impaci cu ideea nu inseamna ca esti nici depresiv si nici din cale-afara de pesimist, ci ca dai dovada de un realism lucid din care se poate naste ceva bun pentru cei dragi, chiar si in momente atat de triste.

Nevoia de a schimba mentalitatea

Desi tehnica strutului in fata unor subiecte sensibile pare cea mai comoda, ce ar fi daca ne-am schimba mentalitatea? Mai ales generatia tanara de azi pare sa se indeparteze din ce in ce mai mult de traditiile si obiceiurile funerare impamantenite la noi de veacuri. Suntem obisnuiti mai cu toate, insa nu neaparat si de acord. Pana la urma de ce la altii se poate si fara bocitoare, si fara noptile de priveghi, si fara unii si altii care sa spuna daca a fost sau nu o inmormantare "frumoasa"? Sau de ce ne putem organiza zile de nastere, nunti, petreceri asa cum NE dorim, dar nu si inmormantarea? Suna sinistru? Ei bine, ne nastem pe rand si murim pe sarite! Prin urmare, fara sa fim pesimisti, de ce sa nu ne gandim din timpul vietii cum ar putea fi propria inmormantare? Poate am facut-o vreodata, deja, in gluma; poate am avut discutii principiale cu prietenii despre ce ni se pare "decent" cand vine vorba de ritualurile funerare; unii poate sunt pro-incinerare, altii poate prefera inmormantarile "clasice".

Servicii funerare altfel

Ei bine, de ce sa nu te gandesti la asta chiar si daca nu ai de gand sa inchei prea curand socotelile cu viata? Sau de ce sa nu recomanzi cuiva drag sa o faca, daca situatia o permite? Sau de ce, pur si simplu, sa nu stii si tu si altii ca exista o agentie de servicii funerare care face lucrurile si altfel si care chiar incearca sa vina in intampinarea schimbarii de mentalitate.

Nu trebuie sa asteptam pana cand batranetea inaintata sau bolile asociate sa faca din moarte o amenintare reala. Nu trebuie nici sa lasam totul pe umerii celor care raman in urma si care, la momentul respectiv vor avea pe cap si durerea, si sarcinile "organizatorice", si presiunea timpului. In tarile occidentale planificarea preliminara a tot ce inseamna servicii funerare sau ceremonia de inmormantare (respectiv incinerare) a devenit de multa vreme o practica obisnuita. E drept ca exista acum o multime de pompe funebre catre care se pot delega toate sarcinile administrative si birocratice, dar cum ar fi sa stii ca totul se intampla asa cum ti-ai fi dorit tu, chiar si intr-un moment atat de trist?

Prin intermediul Funerare 24 poti alege cum sa se desfasoare funeraliile si poti chiar sa faci un ultim lucru pentru cei dragi pentru a le mai alina, pe cat posibil, suferinta. Cum ar fi sa le poti lasa scrise cateva cuvinte care sa fie citite cu aceasta ocazie? Cum ar fi sa iesi din tipare si sa alegi o piesa muzicala pe care sa "pleci"? Cum ar fi sa stii ca cei apropiati, desi sufera, reusesc sa si zambeasca, fie si printre lacrimi? Cum ar fi sa reusesti sa le faci mai usoara, pe cat posibil, acceptarea pierderii si a faptului ca, desi dureros, procesul de revenire treptata la normalitate incepe chiar din acele momente?

Daca cele scrise rezoneaza intr-o masura satisfacatoare cu gandurile proprii, poti apela la numarul de telefon de pe site-ul agentiei funerare24.ro, unde veti primi toate detaliile necesare privind planificarea procedurilor funerare.

Sondaj

Crezi ca tezele din semestrul II sunt mai grele decat cele de pe primul semestru?