calificativ.ro  »  Stiri  »  Stiri Diverse  »  Rolul gramaticii si al dictionarului DOOM 3 in cunoasterea limbii romane oral si scris

Rolul gramaticii si al dictionarului DOOM 3 in cunoasterea limbii romane oral si scris

3/30699
calendar_month 03 Mai 2022, 00:00
In prezent, gramatica face parte din continutul programelor de predare a limbii romane, asa ca rolul acesteia trebuie luat in considerare tocmai sub aspectul activitatii educationale. Locul gramaticii in dezvoltarea materialului lingvistic este deosebit de important. Gramatica limbii romane, precum si a altor limbi, ar trebui sa contribuie la formarea si dezvoltarea abilitatilor de vorbire, adica sa joace un rol auxiliar in activitatea de vorbire si gandire.

Astfel, DOOM 3 - Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane ar trebui sa fie ajutorul fiecarui elev sau profesor care vrea sa scrie si sa vorbeasca corect limba romana. Prezentul volum este o editie noua, integral verificata si substantial imbogatita, a DOOM2 (2005), totalizand cca 64.500 de cuvinte, dintre care cca 3.600 sunt nou introduse.

Cui ii este destinat

DOOM 3 dictionar este destinat tuturor celor interesati sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste. Consultarea si respectarea DOOM 3 sunt in masura sa contribuie la imbunatatirea utilizarii limbii romane.

Pentru toti doritorii, acum este disponibil DOOM 3 pret redus cu 35 %, pentru ca fiecare sa isi permita sa il aiba in biblioteca personala.

Necunoasterea regulilor gramaticale duce la greseli grave de exprimare si chiar la neputinta de intelegere intre vorbitorii aceleiasi limbi.

Tocmai din acest motiv, studierea gramaticii limbii romane este unul dintre obiectivele de baza ale scolii.

Pentru elevi, studiul limbii romane si a gramaticii acesteia are un scop practic, si anume de invatare a vorbirii si a scrierii corecte, fenomen de care oricine are nevoie in cotidian, nu doar la scoala.

Nimeni nu va pune la indoiala faptul ca gramatica pune bazele unei comunicari eficiente, respectiv, o gramatica necorespunzatoare poate afecta, de asemenea, sensul si claritatea unui mesaj pe care vrem sa-l transmitem. 

Chiar si ceva simplu precum o virgula poate schimba intregul context, si nu conteaza ca traim intr-o lume in care pare ca nici cratima nu isi are rostul. Nu. Este important sa nu ne dezicem de aceste obiceiuri si sa le folosim cu incredere de fiecare data, chiar daca cei din jurul nostru nu o fac.

O cunoastere buna a gramaticii limbii romane face continutul mai lizibil, mai clar si mai interesant. Daca un text este scris cu multe greseli, inclusiv gramaticale, primirea informatie este perturbata si totul pierde din sens si devine neinteresant.

Ar trebui concluzionat faptul ca gramatica nu este o parte existenta separat a limbii, ci un mijloc de construire a enunturilor intr-o situatie specifica de vorbire. In plus, predarea gramaticii, organizata pe o baza comunicativa (tehnici de joc, forme de lucru in grup, activitate de cautare independenta a elevilor) contribuie la dezvoltarea abilitatilor intelectuale, la formarea deprinderilor si abilitatilor educationale generale.

Astazi, cunoasterea gramaticii este un instrument foarte valoros pentru succes si o buna comunicare cu ceilalti. Gramatica este un instrument care ne ajuta sa deschidem usi, sa ne exprimam corect, sa scriem fara greseli si sa transmitem informatia concis si clar. 
 
Sondaj
Ce credeti despre hotararea de a calcula alocatiile copiilor in functie de veniturile familiei?