Novakid prezinta avantajele bilingvismului
1/122
calendar_month 15 Iul 2022, 00:00
Bilingvismul reprezinta situatia in care un vorbitor are capacitatea de a utiliza curent doua limbi. Dar chiar se schimba personalitatea unei persoane dupa atributele limbii vorbite? Da, un „nou eu” se descopera odata cu practicarea bilingvismului, deoarece invatarea unei limbi straine si exprimarea prin aceasta inseamna si “practicarea” unei culturi noi. Novakid incearca sa explice acest fenomen: de ce si cum se dobandeste acest „nou eu”?

Oamenii sustin adeseori ca se simt diferiti cand sunt pusi in situatia de a trece la o alta limba. Oare din pricina faptului ca necesita mai mult efort intelectual? In plus, reusesc sa se conformeze regulilor si rostirii corecte a cuvintelor din cultura respectiva? Poate ca la nivel cognitiv se cere adaptare comportamentala la tara de origine sau chimia este prea mare? Scoala de engleza online Novakid a investigat acest fenomen si a tras cateva concluzii tematice.

Ce se intampla in bilingvism

Daca incepi sa studiezi cultura unei limbi, poti observa subtil integrarea valorilor si conduita comunitatii respective. Culturile manifesta o anumita atitudine si responsabilitate prin limbaj: unele par mai agresive, din cauza faptului ca propozitiile sunt rostite cu o tonalitate autoritara si foarte repezi, alte culturi pot parea calde si usor de inteles, datorita modului in care ambasadorii nativi ai limbii respective rostesc si isi potrivesc atitudinea prietenoasa intr-o conversatie.

Conceptul de acomodare culturala se dobandeste cu trecerea timpului, cand vorbitorul intelege limbajul comunitatii si incepe sa reflecte valorile limbii in cauza.

Un exemplu care vine in ajutor pentru a intelege aceasta explicatie este urmatorul: abordarea olandezilor la exercitarea unei sarcini explicata in engleza manifesta un comportament diferit fata de explicarea ei in limba materna. Cultura olandeza se bazeaza pe cooperare si emana acest lucru, pe cand cea anglo-americana se bazeaza pe competitie.

Tot la acest capitol includem si intrarea in rolul persoanei native a vorbitorului pentru pronuntarea si intelegerea facila a cuvintelor. Mimica, gesturile si limbajul non-verbal ajuta la integrarea corespunzatoare a partii teoretice. Rostirea unui cuvant prin ajustarea trasaturilor fetei este mai expresiva, de aceea se constata ca devii o noua persoana cand vorbesti alta limba.

Limba noua, perspective noi

Este adevarat ca personalitatea unei persoane se modeleaza dupa cultura limbii pe care o exercita, deoarece este dovedit stiintific ca bilingvii au mai multa materie cenusie si gandesc mai analitic, in concordanta cu acea cultura.

De asemenea, mentalitatea vorbitorilor de doua sau mai multe limbi are un potential academic mai ridicat la toate disciplinele, consemnandu-se dezvoltarea unor unghiuri de analiza mai largi si mai pragmatice. O limba noua aduce cu ea o cultura noua, care poate rezona mai bine cu personalitatea persoanei in cauza.

Un pont privind vorbirea fluenta si expunerea constanta in alta limba este ca poate creste increderea de sine si contribuie la o mai mare deschidere a emotiilor si starilor.

Novakid incurajeaza practicarea unei cea de-a doua limbi, chiar prin cursurile de engleza oferite online, dar si prin cadrul taberelor de vara. Pasii sunt simpli: intri pe site-ul Novakid.ro, te inregistrezi, iar copilul tau are prima ora de proba.
In plus, poti opta pentru tabara de engleza online pentru copii de 4-15 ani, Easy Breezy Summer Camp, care se desfasoara in perioada aceasta.