Economie vs. coronavirus
5/58
calendar_month 18 Mai 2020, 00:00
In acest an companiile din Romania se asteapta la un impact negativ semnificativ asupra afacerilor lor datorita pandemiei de coronavirus.

Daca ati intrat in somaj tehnic va puteti calcula veniturile cu ajutorul aplicatiei calculator salariu net 2020. Tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul cu suma neta si apasati pe butonul calculeaza. Imediat se va afisa rezultatul cu calcul salariu brut, inclusiv impozitele la stat, salariul net, grafic procentual si multe altele.

Aproape una din cinci companii (18%) din Romania care au participat la un sondaj PwC estimeaza o reducere de pana la 20% din venituri ca urmare a impactului pandemic COVID-19 asupra afacerilor.

Alti 6% dintre respondenti au estimat o scadere a veniturilor intre 20-50%, 2% considera ca scaderea va fi cuprinsa intre 50-80%, in timp ce 9% nu se asteapta la o reducere, potrivit Barometrului HR pentru PwC Romania. Dintre sectoarele economice in care companiile se asteapta la o scadere a veniturilor de pana la 20%, transporturile sunt detasate cu un procent mare de raspunsuri (75% dintre respondenti din acest sector au dat acest raspuns).

De asemenea, 25% dintre companiile cercetate in industria auto (producatori si distribuitori) considera ca scaderea veniturilor va fi de pana la 20%. Aceeasi estimare a fost facuta de 22% din companiile care au raspuns la servicii financiare, 21% din bunurile de larg consum (distributie, logistica) si 20% din energie.

Ce masuri au implementat companiile locale pentru a-si proteja angajatii?

Aproximativ noua din zece (89%) dintre companiile care au participat la acelasi sondaj PwC au declarat ca au efectuat dezinfectarea in birou, 85% au limitat interactiunile, 58% au instituit munca de acasa doar pentru cei care pot lucra de la distanta, 40% au oferit echipamente de protectie, 25% au implementat munca la domiciliu pentru toti angajatii, 13% au decis sa lucreze obligatoriu de la domiciliu si 13% doar pentru angajatii care au calatorit in zone de risc.

O alta intrebare a vizat optiunile luate in considerare pentru limitarea interactiunilor in contextul COVID-19. Respondentii au luat urmatoarele masuri: 81% au anulat evenimentele interne si externe; 79% calatorii straine limitate; 72% calatorie interna limitata; 55% evenimente interne si externe limitate; 24% au aplicat munca pe rand pentru a evita aglomeratia.

Sondajul barometrului PwC Romania HR a fost efectuat in perioada 11 - 13 martie, pe baza informatiilor furnizate de 104 companii din sectoarele de bunuri de consum, auto (productie si distributie), transport, farmaceutice, IT&C, servicii financiare, energie (productie , utilitati, distributie), distribuitori (retail si logistica), servicii externalizate, altele.

Sondaj

Vi s-a intamplat sa fiti confruntat de un elev in timpul orei de curs?