calificativ.ro  »  Stiri  »  Stiri Diverse  »  Dieta pentru batrani - cum ar trebui sa arate nutritia unei persoane in varsta?

Dieta pentru batrani - cum ar trebui sa arate nutritia unei persoane in varsta?

3/30681
calendar_month 02 Dec 2021, 00:00
Munca unei îngrijitoare pentru bătrâni implică adesea nu numai igiena zilnică a persoanei în vârstă, ci și prepararea meselor. Prin urmare, înainte de a vă angaja, merită să știți cum ar trebui să arate dieta unei persoane bătrâne. Aceasta este în mare parte responsabilă pentru bunăstarea seniorului și condiția sa.

De ce este atât de importantă dieta unei persoane bătrâne?

Dieta trebuie să fie compusă astfel încât să ofere persoanelor vârstnice toate substanțele nutritive necesare. Dacă va fi adecvată, seniorul se va simți mai bine și riscul de a dezvolta boli legate de nutriție va fi redus semnificativ. De multe ori, afecțiunile care sunt deja prezente pot fi ameliorate printr-o nutriție adecvată. Merită să vă amintiți, de asemenea, să alegeți produse și feluri de mâncare care vor fi o plăcere pentru persoana în vârstă. Problemele posibile de alimentare nu trebuie subestimate. Este posibil ca seniorul să nu aibă o dentiție completă, sistemul digestiv să nu funcționeze așa cum trebuie și s-ar putea să prefere anumite arome.

Ce merită să rețineți atunci când compuneți un meniu pentru un bătrân?

În primul rând, trebuie să țineți cont de activitatea fizică a vârstnicului atunci când planificați nevoile sale calorice. Înfometarea este dăunătoare, la fel și supraalimentarea. Aportul caloric excesiv va duce rapid la supraponderalitatea și obezitatea persoanei îngrijite, ceea ce va genera alte probleme. NOTĂ: nevoile calorice sunt determinate luând în considerare și greutatea corporală adecvată și nu cea actuală. Acest lucru este valabil mai ales în cazul persoanelor supraponderale și obeze.

Din dieta unei persoane în vârstă nu pot lipsi carbohidrații. Aceștia trebuie să fie principala sursă de energie. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că oferiți carbohidrați complecși. Aceștia includ:

- cereale;
- crupe cu granule groase;
- produse din cereale integrale.

Alegerea este atât de mare încât nu veți avea probleme să găsiți produse care le vor plăcea bătrânilor. Când vine vorba de grăsimi, mesele nu trebuie să conțină mai mult de 35%. Este important ca acestea să fie grăsimi bune. Untura nu trebuie oferită persoanelor în vârstă. Pe de altă parte, uleiurile vegetale vor fi foarte bune. Merită să introduceți în dietă pește de mare, semințe și nuci, adică produse care sunt o sursă excelentă de acizi grași nesaturați sănătoși.

Dieta unei persoane bătrâne trebuie să conțină și fibre. Acestea protejează eficient împotriva constipației care apare adesea la persoanele în vârstă inactive.

Cele mai frecvente greșeli în dieta persoanelor în vârstăUna dintre cele mai frecvente greșeli este de a servi persoanelor în vârstă alimente care conțin prea multe grăsimi animale. Dieta ar trebui să includă în principal legume, fructe și produse din cereale integrale, nu carne grasă. La bătrânețe, scade senzația de sete. Drept urmare, persoanele în vârstă beau prea puțin, ceea ce duce deseori la deshidratare. Se întâmplă ca în dieta unei persoane bătrâne să fie prea multe gustări sărate, băuturi carbogazoase și dulciuri.

Dieta unui senior nu trebuie să fie niciodată întâmplătoare. Îngrijitoarea persoanelor bătrâne ar trebui să-și amintească să compună meniul, urmând instrucțiunile oferite de noi.

Îngrijire bătrâni Germania – ATERIMA MED


 
Sondaj
Credeti ca procesul educational este politizat?