Desenul, psihologul copiilor - Importanta activitatilor de pictura si desen in pregatirea viitorului adult
calendar_month 10 Nov 2021, 00:00
“Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist și după ce va crește”.- P. Picasso. Hobby-urile creative care implică desenul, sculptura, pictura sau modelajul au consecințe pozitive din punct de vedere afectiv, social sau privitoare la aria motorie și de limbaj.
Pasiunile au un rol benefic pentru sănătatea mentală, pentru starea de bine și în plus, oferă copiilor bucuria unui hobby pe care să își focuseze atenția. Pictura exersează puterea de concentrare, coordonarea mână-ochi, întărește sănătatea psihică, atenția la detalii, eliberează corpul de stres, stări de plictis și depresie.
Rolul educației prin artă
- Pictura și abilitatea de rezolvare a problemelor
De multe ori, pictorii mari și mici se lovesc de disconfortul pe care îl creează neconcordanța dintre pictura proprie și imaginea din minte. Explicațiile pot fi diverse: lumina neadecvată, cromatică limitată, lipsa de experiență, stăpânirea slabă a tehnicilor, etc. Faptul că desenul nu a prins viață așa cum i-ar fi plăcut copilului tău, acesta trebuie să știe că, rezultatele dezamăgitoare vin cu câteva avantaje. Copilul învață să se adapteze, să găsească noi soluții care să îl apropie de rezultatul dorit, să își îmbunătățească tehnica de desen, să nu se descurajeze în fața greșelilor și să persevereze.
- Pictura îmbunătățește memoria și puterea de concentrare
În timpul pictatului, creierul se concentrează la detalii, la legătura dintre culori și forme, pregătește următoarea mișcare, etc. Studiile au dovedit faptul că, persoanele care practică de mici pictura au șanse reduse de a dezvolta demența sau Alzheimer la maturitate.
Acum este timpul să îl înscrii pe cel mic la cursuri de pictură pentru copii , să scoți caietul de schițe, culorile, pensulele și să îi deschizi porțile unei lumi fascinante a culorilor.
- Pictura și arta comunicării
Desenul acționează ca un spărgător de gheață din punct de vedere emoțional. Acest tip de artă ajută copilul să se exteriorizeze în fața lumii, să își exprime trăirile, alături de ceilalți mici artiști.
- Pictura îndepărtează stresul
Copiii își creează o lume proprie pe măsură ce colorează și construiesc forme. Acest lucru permite detașarea de agitația din jur, de stresul de la școală, practic, pictura îi ajută pe copii să evadeze din lupta lor zilnică.
- Pictura dezvoltă spiritul critic
Pictura și desenul încurajează gândirea analitică și simțul critic. Astfel, copilul tău va descoperi că pentru o singură temă există o multitudine de soluții prin care poate să o reprezinte. Mai mult, va afla că orice problemă are o rezolvare. A aplicat o nuanță prea închisă la bază? O va acoperi cu alb. Încet, soluțiile creative vor deveni un reflex, abilitate valoroasă pe toate planurile vieții.
- Pictura și dezvoltarea stimei de sine
În momentul în care sunt lăudați și primesc feedback-uri pozitive de la colegi, părinți și profesori, copiii dezvoltă un sentiment de satisfacție datorat muncii și efortului îndelung depuse. Astfel, copiii vor simți că pot realiza tot ce își propun și acest fapt îi va încuraja să își dorească și mai mult de la ei.
Arta desenului este incredibil de relaxantă și cu efecte terapeutice, în special, dacă e practicată din primii ani de viață. Beneficiile pictatului sunt uluitoare pe termen lung, chiar dacă cel mic nu conștientizează asta. Școala de arte Bravissimo este locul în care cei mici învață să apeleze la imaginație pentru a descoperi noi posibilități de rezolvare a problemelor. Totodată, cei mici sunt încurajați să redea lumii înconjurătoare noi reprezentări, cât mai apropiate de viziunea lor personală.