De ce mesele din cazinouri sunt verzi?
1/185
calendar_month 25 Iul 2024, 12:55

Dacă ai intrat măcar o dată în viață într-un cazinou, cu siguranță ai observat că mesele la care se practică jocuri de cărți au culoarea verde. Mai sunt și excepții în unele cazinouri, unde găsești și mese de culoare albastră sau roșie, dar într-o proporție foarte mare acestea au culoarea verde. Care este însă explicația?

Să fie doar un trend pe care toate cazinourile l-au copiat? Mai degrabă nu. În cazinouri, nimic nu este întâmplător. De la modul în care sunt amplasate mesele, alegerea scaunelor, faptul că este mereu întuneric și așa mai departe, totul este făcut cu mare atenție. Așa se face că nici alegerea acestei culori pentru mesele de cărți nu este întâmplătoare.

Poți vedea mesele de culoare verde atât în locațiile terestre, dar și în studiourile furnizorilor care oferă servicii de live cazino online. Acestea respectă cu fidelitate atmosfera din cazinouri, astfel că și aici găsești numeroase mese de culoare verde. Care este explicația?

Efectul psihologic al culorii

În spatele acestei decizii se află un raționament psihologic. Culoarea verde este considerată una care ne dă sentimente de calm și relaxare. Și aceasta este tocmai atitudinea potrivită pe care să o ai într-un cazinou. Culoarea verde reprezintă stabilitatea. Ea oferă echilibrul între culorile calde precum galben, portocaliu și roșu și culorile reci precum albastru și violet.



Cei care conduc cazinourile își doresc ca oamenii să stea cât mai mult la masă. Iar dacă mesele ar avea culoarea galbenă, ochii jucătorilor ar obosi la un moment dat. În schimb, verdele nu are același efect. Când zici verde, te gândești la natură, te gândești la păduri. Ai putea obosi vreodată să privești plante, flori ori copaci? Șanse mici.

În plus, verdele este și o culoare care practic ne îndeamnă la acțiune. Să luăm drept exemplu o expresie din limba română: Ai undă verde. Practic, ți se spune să acționezi. Și în cazinouri acesta poate fi mesajul sublim pe care culoarea verde îl transmite. Să nu uităm și de culoarea verde a semaforului. Ne îndeamnă să mergem mai departe, să ne continuăm drumul.

Dincolo de aspectele psihologice, culoarea verde este asociată în cultura occidentală cu bogăția și prosperitatea. În schimb, în cultura estică, lucrurile stau diferit. Culoarea asimilată cu bogăția și prosperitatea este roșie. Dar dacă stai să te gândești, când vezi o bifă care validează un rezultat, aceasta are culoarea verde. Tocmai pentru că verdele înseamnă că ceva am făcut bine. La școală, când profesorii doreau să ne corecteze o greșeală, scriau cu roșu.



Și mesele de snooker și biliard au în general culoarea verde

Există și o teorie care face legătura între mesele din cazinouri și mesele de snooker. Acest material moale din care sunt alcătuite mesele de cazino a fost folosit inițial în snooker. Textura sa încetinește suficient bilele în așa fel încât să ajute latura tactică a jocului.



Iar materialul a fost vopsit în verde pentru a-l face să imite gazonul. Ulterior, materialul a fost folosit pentru mesele de poker și blackjack, tocmai pentru că dealerul putea trimite cărțile către jucători fără să existe riscul ca acestea să nu ajungă la destinație. Materialul face ca aceste cărți să alunece suficient încât să nu existe riscul să se întoarcă în momentul aruncării.

Există și o teorie conform căreia în unele cluburi ilegale se practicau jocuri de cărți pe mese de biliard. Jucătorii scriau pe marginile mesei cu cretă, iar în cazul în care autoritățile veneau, ei aveau timp să șteargă repede și nu exista nicio dovadă că acolo se organiza un joc pe bani.

Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor ce au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!



Sondaj

Stii deja care va fi situatia ta scolara la sfarsitul semestrului I?