Cum se poate recunoaste o persoana dependenta de pariuri?
1/182
calendar_month 10 Iun 2024, 10:26

Dependența de pariuri este un viciu care, din fericire, afectează o mică parte a jucătorilor. Dar este un fenomen care este și trebuie luat în serios. Astăzi îți vom arăta cum recunoști o persoană care se confruntă cu adicția de pariuri sau jocuri de noroc. Nu ne dorim să fii chiar tu acea persoană, dar în nefericitul caz în care se întâmplă asta, trebuie să știi că poți avea parte de ajutor.

Cazinourile online au opțiuni de limitare a depunerilor, pauză și autoexcludere. Așa vei juca în siguranță și te vei distra la maxim cu jocuri precum Sweet Bonanza, Shining Crown și multe altele.

Dar ca să nu întâmpini probleme, trebuie să cunoști câte ceva despre dependența de jocuri de noroc. Aici îți spunem cum arată aceasta, care sunt cauzele și care sunt simptomele.

Cum arată dependența?

La fel ca orice altă dependență, și cea de jocuri de noroc înseamnă nevoia compulsivă de a juca. De multe ori, persoanele care sunt afectate de dependență ascund acest lucru față de familie și apropiați.

Însă, dacă o persoană nu ia măsuri la timp, va avea mult mai multe probleme. Iată câteva dintre cele mai severe:

- Randament scăzut la locul de muncă sau chiar pierderea acestuia. Cei mai tineri se vor confrunta cu probleme la facultate, inclusiv repetarea anului.

- Pierderea bunurilor, precum mașină sau chiar locuință. Un efect asociat banilor este acumularea datoriilor.

- Distrugerea relațiilor cu apropiații sau chiar cu familia.

- Probleme cu legea.

- Sănătatea generală se va deteriora și pot apărea chiar gânduri sinucigașe.

Astfel, o persoană dependentă își va concentra toată viața asupra jocurilor de noroc. Orice altceva, de la familie la loc de muncă va veni în plan secundar.

Cauza apariției

La apariția dependenței de jocuri de noroc, lucrează mai multe cauze. De asemenea, există și mai mulți factori de risc. Există totuși o cauză principală a dependenței de jocuri și este simplu de explicat. Jocurile de noroc și pariurile în general implică un risc. Riscul aduce cu sine adrenalină și posibilitatea unui câștig. La rândul lor, acestea două duc la creșterea dopaminei (hormonul fericirii).

Mecanismul este asemănător cu dependența de substanțe precum alcoolul sau drogurile. Altfel spus, jocurile de noroc și pariurile te fac să te simți bine. Unele persoane doresc să profite mult prea mult de această stare de bine, iar în acest mod, poate apărea dependența. O persoană care se confruntă cu această afecțiune va face abuz de jocuri. Va paria mai mult și mai des. Hai să prezentăm și alți factori ce contribuie la apariția dependenței:



- Vârsta: persoanele tinere sunt mai expuse riscului apariției dependenței.

- Influența celor din jur: cei care se dezvoltă într-un mediu cu jocuri de noroc au șanse mult mai mari să devină jucători sau chiar persoane cu probleme asociate dependenței.

- Existența unor afecțiuni psihice: persoanele care au probleme legate de abuzul substanțelor, depresie, anxietate sau tulburări de personalitate sunt mai predispuse la apariția adicției de jocuri de noroc.

- Personalitatea: anumite caracteristici de personalitate, precum cele cu temperament coleric, au o predispoziție mai ridicată. Aceste persoane impulsive vor avea tendința să parieze mai mult.

- Stresul, singurătatea și plictiseala sunt alți factori care pot contribui la apariția dependenței de jocuri de noroc.

Semnele dependenței

Simptomele adicției sunt mai multe, ceea ce este o veste bună. Dependența de jocuri de noroc este ușor de depistat. Așa cum am spus și la începutul articolului, aceste persoane vor încerca să-și ascundă starea. Dar va fi imposibil de ascuns, pentru că se manifestă în multe moduri, precum:

- Evitarea angajamentelor sau a muncii. De exemplu, cei care se confruntă cu astfel de probleme vor lipsi de la serviciu ca să se joace.

- Vânzarea bunurilor din casă pentru folosirea banilor la pariuri sau jocuri de noroc.

- Împrumuturi de fonduri pentru jocuri de noroc. 

- Furtul banilor sau comiterea altor infracțiuni pentru banii dedicați pariurilor.

- Neglijarea cheltuielilor esențiale, precum facturi și mâncare.

- Sesiuni lungi și dese de joc - acesta este cel mai des întâlnit semn.

- Poate apărea și sentimentul de vinovăție după un bilet plasat sau după o sesiune de jocuri.

- Încercarea de recuperare a pierderilor prin și mai multe pariuri. Persoanele care nu se confruntă cu probleme nu vor continua o sesiune păguboasă. În schimb, un dependent va face cumva rost de bani pentru joc.

- Pariuri pe mize foarte mari pentru mărirea artificială a suspansului. 

Concluzii

O persoană cu dependență de jocuri de noroc se află în imposibilitatea de a se controla. Va juca ore în șir, cu mize mari și va face orice (sau aproape orice) să facă rost de bani pentru viciul său. Deși rară, această afecțiune duce la pierderi financiare, ruperea relațiilor cu familia și probleme cu legea.

Mecanismul din spatele dependenței de jocuri de noroc sau pariuri este echivalent cu cel de alcool. Acest comportament crește nivelul de dopamină, deci oferă senzații plăcute. Pe termen lung, o persoană se va obișnui cu această senzație, deci va avea nevoie de doze din ce în ce mai ridicate.

Așa cum am arătat în articolul de astăzi, există mai mulți factori care contribuie la apariția dependenței. Câțiva dintre aceștia sunt anturajul, tulburările psihice preexistente, mediul și vârsta.



Sondaj

Crezi ca tezele din semestrul II sunt mai grele decat cele de pe primul semestru?