Cum se ingrijeste mobilierul de gradina pe timpul iernii?
1/170
calendar_month 29 Dec 2023, 15:54

Odată cu venirea frigului, trebuie să îți pregătești grădina pentru a face față temperaturilor scăzute, iar îngrijirea mobilierului nu poate lipsi de pe lista ta de sarcini. Acesta trebuie protejat de intemperii, astfel încât să îi prelungești durata de viață.

Chiar dacă mobilierul pentru exterior este conceput special pentru a face față umidității și modificărilor bruște de temperatură, protejarea acestuia îi mărește rezistența la factorii externi. Ca atare, specialiștii recomandă măsuri de protecție, pentru a-l putea utiliza într-o stare perfectă pe o perioadă mult mai mare.

Protejarea mobilierului de grădină în funcție de material

Indiferent dacă ti-ai amenajat grădina cu ajutorul unor arhitecți în peisagistică sau de unul singur, prețuiești fiecare detaliu din colțul tău de relaxare, iar mobilierul se află printre acestea. Protejarea lui se face în funcție de materialul din care este realizat.

Ca atare, mobilierul din lemn se poate acoperi cu un strat de lac sau vopsea, după ce este curățat și uscat. Aceasta oferă o protecție suplimentară împotriva umezelii și previne putrezirea lui. În cazul obiectelor din ratan, se poate utiliza un lac de protecție, iar atunci când ești nevoit să îl păstrezi în aer liber vreme îndelungată, poate fi de ajutor acoperirea lui cu o folie protectoare.

Dacă se formează pete, în ciuda eforturilor tale de protejare, atunci le poți curăța cu ajutorul unui șmirghel, peste care se aplică un strat de lac sau de vopsea.

Mobilierul din metal beneficiază de un strat de protecție, însă acesta se poate diminua, ducând la formarea ruginii. Aflat într-o astfel de situație, tot ce poți face este să cureți zonele deteriorate cu o bucată de șmirghel. Folosește o soluție pentru îndepărtarea ruginii și aplică unul sau mai multe straturi de vopsea, care vor îmbunătăți aspectul, dar și rezistența la umiditate.

Folosirea unei huse de protecție

Alături de aplicarea unui lac sau a unui strat de vopsea pentru protejarea mobilierului de grădină, poți lua în considerare folosirea unei huse de protecție. Aceasta permite păstrarea mobilierului la exterior pe durata iernii.

În magazine găsești pături speciale pentru protejarea mobilierului de zăpadă și praf, perfecte pentru a-l păstra în aer liber. Nu ai la îndemână o astfel de pătură? Ei bine, poți folosi un material textil respirabil, precum iuta. Foliile din plastic sunt de evitat, deoarece nu permit mobilierului să respire și pot cauza apariția mucegaiului.

Bineînțeles, păstrarea acestuia sub un acoperiș, precum foișorul sau terasa, îl ferește de ploi și ninsori, ajutând la prelungirea duratei de viață. Ideal este să alegi un loc de depozitare într-o încăpere uscată, în care temperatura nu scade sub 0 grade Celsius.



Spațiul limitat poate fi o problemă în depozitarea mobilei de grădină pe durata iernii. De altfel, nici să te ocupi de amenajări grădini mici nu este ușor, întrucât trebuie să găsești soluții armonioase pentru a crea zona perfectă de relaxare.

Prin urmare, dacă nu dispui de suficient loc pentru mutarea mobilierului la interior, protejarea lui cu straturi suplimentare de lac sau vopsea, dar și acoperirea cu huse sunt soluțiile la care poți apela, pentru a-i prelungi durata de viață, după lăsarea frigului.



Sondaj

Vi s-a intamplat sa va simtit neindreptatiti de un profesor?