Cum afecteaza Coronavirusul sarcina

calendar_month 21 Apr 2020, 00:00
Cercetatorii care au analizat cum afecteaza coronavirusul sarcina nu au reusit sa stabileasca o susceptibilitate mai mare a gravidelor la COVID-19 in comparatie cu alte afectiuni similare si nici posibilitatea ca boala sa genereze risc de complicatii in sarcina. Gravidele trec prin modificari fiziologice si ale sistemului imunitar care le expun mai mult decat pe altii la infectii respiratorii virale, inclusiv la COVID-19.
Riscul de mortalitate la gravide pare sa fie mai mare in cazul unor infectii asociate cu coronavirus, precum (precum sindromul de coronavirus respirator acut sever (SARS-CoV), sindromul de coronavirus respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) si alte infectii respiratorii virale, precum gripa. De aceea, este important ca femeile insarcinate sa urmeze cu sfintenie regulile de preventie, indiferent de cat de avansata este sarcina.
Momentan, specialistii nu au reusit sa stranga suficiente informatii relevante privind riscul de complicatii in sarcina din cauza COVID-19, precum avort spontan, oprire din evolutie sau decesul fatului, asa cum au fost observate in cazul SARS-CoV si MERS-CoV).
Daca, potrivit calculator sarcina, o gravida infectata este in primul trimestru, exista riscul ca febra ridicata sa provoace anumite malformatii congenitale la fat. Respectarea regulilor de igiena recomandate de specialisti pentru prevenirea infectiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) si evitarea contactului cu persoane infectate sunt esentiale pentru femeile gravide.
Indiferent de stadiul sarcinii, studiile realizate pana in prezent nu au furnizat date privind transmiterea verticala, de la mama la fat, la femeile insarcinate diagnosticate cu COVID-19.
Desi au existat cazuri de nou-nascuti cu coronavirus si chiar decese la bebelusi de cateva saptamani, nu exista suficiente date care sa sustina teoria unor reactii severe la nou-nascuti in general. SARS-CoV-2 nu a fost depistat in mostre de lichid amniotic sau lapte matern, dar se poate transmite de la mama la fat prin contact, dupa nastere, prin intermediul particulelor de fluide (saliva, stropii de stranut).
Prin urmare, este important ca femeile insarcinate, dar si cei din jurul lor, sa respecte regulile de prevenite: o igiena corecta a mainilor, prin spalarea lor frecventa cu apa si sapun, timp de 20 de secunde, mai ales dupa ce ai folosit toaleta sau inainte sa mananci;
in lipsa accesului la apa si sapun, se poate folosi si dezinfectant pentru maini pe baza de alcool;
acoperirea nasului cu un servetel atunci cand stranuti sau tusesti;
servetelul se va arunca imediat dupa folosire; evitarea atingerii ochilor, nasului si a gurii si, pe cat posibil, mentinerea unei distante de siguranta fata de alte persoane, in special fata de cele care sufera de infectii respiratorii.
Noutati





Sondaj