calificativ.ro  »  Stiri  »  Stiri Diverse  »  Creditul fara dobanda Investeste in tine! - cum se poate accesa

Creditul fara dobanda Investeste in tine! - cum se poate accesa

3/30670
calendar_month 20 Sep 2021, 00:00
Programul guvernamental "Investeste in tine" a fost lansat in anul 2018, iar scopul sau este acela de a se acorda credite fara dobanda unui grup social care a fost destul de ignorat de banci si anume studentii. Prin acest tip de credit, se pot accesa sume de pana la 40.000 de lei, fara costuri suplimentare.

Care sunt conditiile si actele necesare

Programul Investeste in Tine se adreseaza persoanelor fizice cu varste intre 16 si 26 de ani, care sunt cuprinse in sistemul de invatamant sau care desfasoara cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Acestea pot primi o suma maxima de 40.000 de lei, care va fi garantata in numele si in contul statului.

In plus si persoanele cu varste intre 26 si 55 de ani pot accesa un astfel de credit, daca urmeaza de asemenea cursurile unei unitati de invatamant sau de specializare sau reconversie, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, pentru o perioada de maximum 10 ani, inclusiv perioada de gratie, spun cei de la financer, care citeaza site-ul FNGCIMM. Aceste persoane pot primi pana la 35.000 de lei prin intermediul programului.

Potrivit FNGCIMM, „finantatorii pot aproba prelungirea duratei initiale de creditare in conformitate cu normele si procedurile interne proprii, cu incadrarea in durata maxima a finantarii de 10 ani”.

In plus, pe langa sumele enumerate la fiecare categorie, beneficiarii mai pot primi inca 20.000 de lei daca sunt angajati sau se angajeaza in perioada derularii programului.

Taxele, dobanzile bancare si comisioanele sunt suportate de stat, de la bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), cu conditia ca persoana care acceseaza imprumutul sa-si achite la timp ratele lunare.

Actele pe care beneficiarul trebuie sa le prezinte finantatorului sunt urmatoarele:

- adeverinta eliberata de institutia de invatamant sau de institutia unde solicitantul urmeaza cursuri de specializare sa reconversie profesionala, din care sa rezulte ca atat institutia cat si cursurile sunt acreditate si autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale - Anexa 2;

- declaratie pe propria raspundere, prin care solicitantul declara ca va folosi banii pentru cheltuielile eligibile care sunt prevazute in OUG nr. 50.2028 si ca nu a mai beneficiat de un alt credit din Program acordat de un alt finantator - Anexa 3.

Ce isi propune programul Investeste in Tine

Destinatia acestui tip de credit vizeaza acoperirea nevoilor titularilor si familiilor lor in domenii precum: educatia, cultura, sanatatea, sportul si de habitat.

Conform Institutul National de Statistica, in primul trimestru din 2021, rata somajului a atins cel mai ridicat nivel in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, respectiv 21,5%. Printre problemele identificate in cadrul programului, pe langa somajul mare in randul tinerilor, s-au mai numarat: exodul din ce in ce mai mare in randul tinerilor, dificultatile persoanelor cu venituri mici de a-si continua studiile, dar si dificultatile la angajare si in privinta reconversiei profesionale pentru persoanele de pana la 55 de ani. Prin acest program se doreste sprijinirea acestor categorii astfel incat fiecare beneficiar sa-si poata gasi locul pe piata muncii din Romania, fara sa mai ia in considerare locurile de munca din afara granitelor.
 
Sondaj
Ce credeti despre hotararea sindicalistilor din educatie de a protesta pe 5 octombrie?