Ce face un sef de santier si cum poti invata aceasta meserie

calendar_month 08 Aug 2022, 00:00
Ce face un șef de șantier
Principala responsabilitate a unui șef de șantier este să urmărească și să coordoneze lucrările aflate în execuție, precum și încadrarea în planificare a activității și încadrarea în bugetul alocat. Alte responsabilități pe care le are sunt: asigurarea managementului executiv și administrarea eficace a activităților, proiectelor, operațiunilor și resurselor. Tot el este persoana care supraveghează și se asigură cu privire la exploatarea în condiții optime și/sau conservarea integrității bunurilor, instalațiilor, echipamentelor și dotărilor existente.
Tot șeful de șantier este cel care face evaluarea pieței actuale sau potențiale și, în funcție de acestea, propune soluții de maximizare a activității, urmărește optimizarea costurilor și propune soluții de îmbunătățire a activității.
Cum poți învăța această meserie
Pentru a deveni șef de șantier, de obicei, este nevoie să ai studii superioare în domeniul construcțiilor finalizate, cu o diplomă de licență de inginer constructor. Ca să dobândești experiență de șef de șantier, trebuie să lucrezi în domeniul construcțiilor, atât în execuția de lucrări, cât și în coordonarea de echipe de șantier.
De asemenea, este util să-ți dezvolți o serie de abilități, precum analiză și planificare, abilitatea de a efectua necesarul de materiale, proactivitatea și dinamismul, dar și abilitatea de a crea instrumente specifice de măsură și control al activității. Mulți angajatori cer și permis de conducere, pentru a te putea deplasa cu ușurință la diversele lucrări de pe șantier.
Cum devii șef de șantier
Un șef sau diriginte de șantier are nevoie de o autorizație specifică. Pentru a obține această autorizație, trebuie să fii absolvent al facultății de construcții și ai nevoie să obții un atestat. Procedura prevede că autorizarea se poate face pe baza unui examen sau fără examen și că poate solicita autorizarea ca diriginte de şantier titularul unei diplome de inginer şi/sau arhitect, respectiv master/ doctorat, în unul/mai multe dintre domeniile şi specializările universitare menţionate în tabelul de la art. 8 alin. (4) din procedură, dacă îndeplineşte condiţia de experienţă profesională minimă, iar taxa de autorizare este de 200 de lei.
Foto: Mikael Blomkvist/Pexels
Noutati




