Care vor fi cele mai cautate meserii in 2022
1/102
calendar_month 22 Dec 2021, 00:00
Când vine vorba de viitor, evenimentele recente au făcut mai relevantă ca niciodată expresia “incertitudinea este singura certitudine”. Spre exemplu, cine s-ar fi gândit în 2019 că remote sau telemunca va deveni, în doar un an, normă în unele industrii. În 2021 companiile și angajații deja s-au adaptat la noul stil de lucru și la noua realitate din piața muncii. Angajatorii vorbesc de un mod de lucru hibrid, iar programul flexibil și posibilitatea de la lucra remote sunt beneficii care se regăsesc în ofertele de joburi.

Nu este ușor să prezici ce meserii vor înflori în lumea noastră post-COVID. Există totuși câteva tendințe clare. Desigur, dacă deja îți place ce faci, nu trebuie să iei în calcul o schimbare profesională, mai degrabă poți să investești în dezvoltarea ta profesională și personală constant. Cu toate acestea, dacă te gândești la o schimbare, am făcut o listă cu meseriile cele mai căutate în anii următori.

1. Programator

Domeniu IT-ul este în creștere de câțiva ani. Oferta este în continuare dinamică, iată aici, iar schimbările din ultimii ani a crescut cererea pentru ingineri și software developeri. Motivele sunt numeroase, multe afaceri s-au mutat în online, a crescut cererea de software ca urmare a digitalizării și muncii remote, cererea pentru aplicații pe mobile a crescut pentru că petrecem mai mult timp telefon.

2. Asistent medical

Oferta de locuri de muncă în sănătate a fost mereu mare, însă pandemia de COVID-19 a adâncit nevoia pentru astfel de specialiști, medici și asistenți medicali. Raportul Consiliului Internațional al Asistenților Medicali constată că profesia de asistent medical s-a aflat în centrul răspunsului la pandemie, 90% dintre îngrijiri fiind efectuate de către ei. Acest lucru a făcut ca nevoia de asistenți medicali să crească considerabil, angajatorii recrutând personal medical calificat la nivel global și oferind pachete salariale atractive.

3. Specialist logistică

Probabil nu ești surprins să descoperi că acesta este un domeniu în creștere. De la cumpărăturile pe fond de panică la începuturile crizei sanitare, până la preferința consumatorilor pentru produse față de servicii, nevoia pentru specialiști în logistică a crescut. Curieri, agenți de achiziții, analiști și manageri de distribuție și lista continuă. Dacă ești familiarizat cu principiile matematice, statistică, inginerie și îți place să faci ca sistemele să funcționeze mai eficient, acesta ar putea fi domeniul potrivit pentru tine.

4. Manager financiar

Dacă plănuiește să te orientezi către o carieră în domeniul financiar, ai ales excelent. Este preconizată o creștere de peste 15% a joburilor în acest domeniu până în 2028. Oferta e variată, toate companiile având nevoie de specialiști care să se ocupe de fluxul monetar.



Un Manager financiar urmărește veniturile și cheltuielile unei companii, caută modalități de a maximiza profiturile și de a reduce costurile, creează rapoarte financiare, gestionează investițiile și ajută la direcționarea obiectivelor financiare pe termen lung ale organizației.

5. Analist date

Meseriile care au legătură cu analiza datelor sunt pe un trend ascendent, datorită combinării tehnologiei cu statistica pentru a răspunde cât mai bine nevoilor și comportamentelor sociale. Astfel că profesioniștii în analiza de date sunt din ce în ce mai căutați de angajatori.

Printre abilitățile căutate pentru o astfel de meserie se numără cunoștințe de statistică și matematică, cunoștințe avansate în contextul lucrului cu date: interogare, prelucrare și vizualizare.

Foto: mindandi - www.freepik.com