Care este pozitia corecta pe o bicicleta de munte
1/109
calendar_month 01 Mar 2022, 00:00
Bicicletele de munte cu saua inalta s-au bucurat de o renastere in ultimii ani, cu lansari mari de la marci si venind cu afirmatii de performanta imbunatatita a suspensiei.

Totodata, asezarea adecvata si confortabila pe biciclete de munte este principalul factor de confort si siguranta. Setarile potrivite te vor ajuta sa eviti o multime de situatii neplacute - de la priviri batjocoritoare la rani la spate si pedalarea ineficienta. Pozitia proasta te va face sa arati ca un amator absolut, sa mergi mult mai incet si sa  obosesti mai repede.

Pozitia seii

 Saua trebuie instalata strict orizontal, fara a deplasa unghiul de inclinare. Daca saua „se uita in sus” (partea ingusta este in partea de sus), deplasarea va fi dificila, centrul de greutate va aluneca inapoi si vei avea tendinta sa tragi constant mainele inainte.

In caz contrar (saua este inclinata cu partea ascutita in jos), va trebui sa iti deplasezi constant inapoi mainile. In ambele cazuri, bratele sau muschii abdominali pot sa te doara fara un motiv aparent. Prin urmare, este cu adevarat necesar sa setezi unghiul seii strict orizontal, in cazuri extreme - cu o inclinare usoara (cu adevarat usoara si aproape imperceptibila!) inainte. Asa il instaleaza unii sportivi profesionisti, dar depinde intotdeauna de tipul, moliciunea si profilul seii.

La ce inaltime trebuie sa fie saua?

 Acesta este setarea fundamentala. Oamenii de stiinta au determinat cumva care ar trebui sa fie pozitia corecta si inaltimea seii pentru ca toti muschii picioarelor sa functioneze la performanta maxima. Testele au fost efectuate in colaborare cu sportivi ciclisti, pe ale caror picioare s-au fixat electrozi transmitatori, inregistrand miscarea si eficienta muschilor individuali ai picioarelor. Oamenii de stiinta au determinat apoi exact unde ar trebui plasata saua in raport cu pedalele. Astfel, exista o regula pentru reglarea seii atat pe bicicletele de munte, cat si pe cele de sosea.

 Pentru a face acest lucru, trebuie sa te asezi pe bicicleta si sa setezi una dintre pedale cu o parghie paralela cu tija. Apoi, pune piciorul (in incaltaminte) cu calcaiul pe pedala. La deplasarea inapoi, piciorul de la genunchi trebuie sa fie usor indoit, cu aproximativ 6 centimetri. Piciorul nu trebuie sa fie complet extins sau prea indoit. Daca piciorul este complet intins, atunci saua este prea inalta. Pentru o setare corecta a inaltimii sei, se presupune ca bicicleta in sine este dimensiunea potrivita pentru tine. Cand vine vorba de biciclete cube de munte, in prezent nu exista o regula stricta cu privire la inaltimea seii. Acest lucru se datoreaza prezentei multor optiuni pentru proiectarea cadrelor. Pentru o lunga perioada de timp, bicicletele au fost fabricate cu mai multa variabilitate a cadrului decat doar triunghiul clasic al cadrului cu tuburi. Exista biciclete inclinate (tubul superior este inclinat inapoi), biciclete scott cu diferite grade de arcuri si asa mai departe.

Designul cu saua joasa inseamna ca un biciclist calaret simte mai tare denivelarile si trebuie sa aleaga unde sa ridice roata din spate si sa pompeze spatele. Aderenta nu este la fel de abundenta, mai ales atunci cand se incearca urcarile alunecoase, pline de stanci.



Cand este condus cu picioarele mai drepte, designul cu saua joasa tinde sa se prabuseasca si sa loveasca roata din spate in denivelari mult mai devreme si destul de mult mai tare decat bicicleta cu saua inalta.

Aceasta face tot posibilul pentru a absorbi impactul, ajutand la mentinerea calitatii atat a bicicletei, cat si a biciclistului. Totodata, o sa inalta ofera tractiunea si stabilitatea atat de necesare!

Bicicletele cu saua inalta sunt potrivite pentru viteza totala si nu vor pedepsi lipsa de finete. In timp ce bicicletele cu saua joasa nu sunt mai putin lente, ele necesita o atentie mai mare la detalii pentru a tine ultimul ritm pe traseele noduroase.