5 motive pentru a vizita Bistrita

calendar_month 27 Mai 2020, 00:00
Cel mai inalt turn medieval din Romania
Biserica Evanghelica este un reper al orasului, reprezentativ pentru trecerea de la stilul gotic la cel al Renasterii din Transilvania. La 75 de metri, turnul bisericii este cel mai inalt turn medieval din Romania, cu 1 metru mai inalt decat turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu.
Sub biserica de astazi se afla temeliile bisericii ridicate de primii colonisti sasesti. Intrucat asezarea a prosperat din cauza activitatii de comert si a mestesugurilor, o noua biserica a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, urmata de diverse adaugiri si ajustari, inclusiv un turn de aparare si supraveghere cu un ceas, adaugate inainte de 1521, si inlocuita in 1861.
Biserica a fost deteriorata in mai multe incendii, cel mai recent in 2008, astfel ca aspectul sau s-a schimbat mult in timp. Biserica este una dintre numeroasele urme medievale lasate in oras, inclusiv Cetatea Bistrita, construita in secolul al XIII-lea si reconstruita in secolele XV si XVI. Cele 22 de bresle ale orasului au construit intre 1464 si 1484 o fortificatie completa pentru oras, intarita cu zece turnuri si doua bastioane si avand trei porti principale de acces: Poarta Lemnului, Poarta Spitalului si Poarta Ungariei.
Acela a fost momentul in care Bistrita a devenit unul dintre cele mai importante orase din Transilvania si unul dintre cele sapte sate sasesti (Siebenburgen). Astazi, doar o parte din zidurile de sud si de est si Turnul Coopers raman, dar strazile inguste care leaga laturile cetatii isi pastreaza inca farmecul.
Un rand de monumente istorice
Unul dintre punctele de reper Bistrita este ansamblul Sugalete format din 13 cladiri din secolele XV-XVI, tipice constructiilor renascentiste din Transilvania. Aliniaza o parte a vechii piete a tarii, iar cladirile colorate sunt conectate prin intrarile lor spatioase, formand o galerie de 20 de arcade.
Casele erau locuite de nobilimea orasului. Printre alte situri istorice ale orasului se numara Manastirea Minorite, documentata pentru prima data in secolul al XIII-lea, Andreas Beuchel House sau Silversmith's House, o marturie din secolul al XVI-lea despre puternica breasla a aurarilor din Bistrita.
Un simbol neasteptat al orasului
Incepand cu anul 1300, strutul se afla in stema Bistritei, precum si pe sigiliul orasului. Strutul incoronat a fost, de asemenea, un simbol al dinastiei Asnjou, care a oferit-o orasului pentru sprijinul acordat intr-un conflict cu nobilimea maghiara. In 2011, mai multe statui colorate de struti au inceput sa umple partea veche a orasului, iar incercarea de a le gasi pe toate poate fi o modalitate excelenta de a descoperi Bistrita.
Conexiunea Dracula
Fanii lui Bram Stoker ar sti ca Bistrita sau Bistritz este locul in care Jonathan Harker s-a oprit in drum pentru a-l intalni pe contele Dracula. La o distanta rutiera de aproximativ 46 km est de Bistrita, vizitatorii vor gasi Hotelul Dracula Castle, in localitatea Fantanele.
Proiectul hotelului a inceput in 1976, cand un director care a coordonat turismul din Bistrita a crezut ca este timpul sa profite de faptul ca mii de turisti straini veneau in zona, adusi aici de cartea lui Bram Stoker.
Hotelul, care a primit numele de Dracula Castle abia dupa 1989, a fost pus in vanzare anul acesta. Cei care calatoresc acolo au si sansa de a vedea imprejurimile frumoase ale Bistritei si Pasul Tihuta, descrise in roman.
Noutati




