Trusa bazele fizicii
calendar_month 17 Oct 2011, 00:00
Educatia in domeniul fizicii are, pe langa rolul de a imbogati cultura generala a elevului, un scop mult mai inalt, acela de a forma inca din clasele gimnaziale viitoare generatii de oameni de stiinta. De aceea, orele de fizica trebuie sa se evidentieze in primul rand prin calitate.

Alaturi de partea teoretica, abordarea practica este un element esential pentru insusirea principiilor fizicii. Experimentele nu trebuie sa lipseasca din procesul de instruire, iar pentru succesul acestora echipamentul utilizat trebuie sa fie selectat cu atentie.
Trusa reprezinta o baza importanta pentru realizarea unor lectii interactive de fizica si reusite sunt experientele .
Chiar daca o scoala nu este echipata cu un laborator de fizica, ansamblul propus ii permite sa beneficieze de avantajele unor adevarate experiente.

Ansamblul mobil BAZELE FIZICII se compune din doua truse asezate in doua valize din plastic. Cele doua truse contin echipamentele necesare pentru realizarea celor mai importante experimente din domeniul fizicii .

Nici un echipament suplimentar, in afara de un generator simplu, pentru experimentele de optica si electricitate, nu este necesar pentru realizarea experimentelor, acestea putand fi realizate in orice loc si in aproape orice conditii.

Experimentele pot fi realizate utilizandu-se drept baza a sistemului o sina cu profil din aluminiu, pe care pot fi montate (cu ajutorul unor calareti) rapid, stabil si vizibil toate experimentele. Conceptul universal si fiabil al pieselor asigura realizarea unor experimente sigure si garanteaza o utilizare indelungata a componentelor.
Ansamblul BAZELE FIZICII contine un manual de instructiuni ce descrie in detaliu realizarea montajului experimental precum si modul de realizare a experimentelor in urmatoarele domenii ale fizicii:

MECANICA
-Masurarea unor marimi fizice
-Tipuri de forte
-Efectele interactiunilor
-Mecanisme simple
-Tipuri de miscari
-Mecanica fluidelor

FENOMENE TERMICE
-Masurarea temperaturii
-Transformari de stare
-Propagarea caldurii prin convecţie
-Propagarea caldurii prin conducţie

OPTICA
-Propagarea luminii
-Formarea imaginilor oglinzi
-Reflexia si refracţia luminii
-Principiul camerei obscure

ELECTRICITATE SI MAGNETISM
-Electrizarea corpurilor
-Circuite electrice simple
-Gruparea consumatorilor
-Masurarea intensitatii curentului electric
-Masurarea tensiunii electrice
-Legea lui Ohm
-Camp magnetic
-Forţa electromagnetica
-Principiul motorului electric
-Transformatorul

Pentru informatii suplimentare, accesati www.eurodidactica.ro.