Top 10 castele de vizitat in vacanta
calendar_month 19 Aug 2010, 00:00
Vacanta de vara a venit si odata cu ea si planificarea timpului liber, care este cel mai important in aceasta perioada de liniste si relaxare.

Am facut un Top 10 al celor mai cunoscute castele din Romania de vizitat in vacanta mare impreuna cu elevii.

Daca nu le-ati vizitat, acum este timpul iar daca le-ai vizitat merita sa le mai vedeti o data. De fapt, in fata acestor locuri incarcate de istorie esti mereu fascinat.

1. Cetatea de scaun Suceava
Cetatea Sucevei cunoaste cea mai mare dezvoltare pe timpul lui Stefan cel Mare care a investit mult in consolidarea si extinderea cetatii. Este serios afectata de catre actiunile domnitorilor aserviti puterii otomane care fie ii dau foc (Alexandru Lapusneanu) fie il arunca in aer (Dumitrascu Cantacuzino) pentru a fi pe placul turcilor. Pe parcursul timpului cetatea este restaurata dar primeste inapoi doar o parte din infatisarea sa initiala.

2. Cetatea Devei
Cetatea a fost construita in secolul 13, fiind distrusa intr-o puternica explozie a depozitului cu munitie in secolul 19. Merita vizitata datorita modului in care este amenajata, precum si a existentei unui mijloc de transport pe cablu pana pe varful dealului pe care se afla cetatea si nu in ultimul rand datorita locului unde este situat, pe varful unui neck vulcanic de unde calatorul poate vedea la mari departari, deschizandu-se o panorama exceptionala.

3. Cetatea Neamtului
A fost construita de domnitorul Petru Musat in secolul 14, cunoscand cea mai mare glorie pe timpul domniei lui Stefan cel Mare. La fel ca multe alte cetati din Romania si aceasta cetate a adus o contributie esentiala la apararea tarii de turci si polonezi fiind in mai multe randuri asediata de fortele conduse de Mahomed al II lea sau Ioan Sobieski.

4. Cetatea Brasovului
Construita dupa 1395 era la vremea sa una din cele mai mari cetati, cu ziduri lungi de peste 3 km si cu bastioane la fiecare 100 de metri. Astfel exista Bastionul Tesatorilor, Bastionul Croitorilor, Turnul Alb, Turnul Negru. In prezent aceasta cetate isi pastreaza unele din elementele sale: zona centrala, bastioanelele, acestea sunt rasfirate prin oras fiind asimilate acestuia. Vizitand centrul vechi al Brasovului cu siguranta veti vedea aceste elemente medievale ale sale.

5. Cetatea Fagarasului
Una dintre cetatile care pastreaza pana in prezent santul cu apa care inconjoara constructia. Construit initial ca o cetate de lemn, Cetatea Fagarasului a trecut prin mai multe etape de consolidare, extindere si modernizare si datorita faptului ca a fost in administrarea multor domnitori care fiecare si-a pus amprenta pe infatisarea actuala a cladirii. Dintre domnitorii acestia ii amintim pe Mihai Viteazul si pe Apafi Mihaly pe timpul caruia Dieta Transilvaniei a functionat in aceasta.

6. Cetatea taraneasca Rasnov
Cetatea Rasnovului a servit ca si bastion de aparare a Tarii Barsei de invaziile turco-tatare din Evul Mediu. Datorita fantanii sale adanci de 143 de metri Cetatea Rasnov si-a dobandit un statut de cetate de necucerit. Astfel in secolul 13 doar Cetatea Brasovului si Cetatea Rasnov au rezistat atacurilor hoardelor tatare. In prezent este una dintre cele mai bine amenajate cetati din Romania iar numarul vizitatorilor se pare ca este in permanenta crestere datorita acestui fapt.

7. Castelul Peles
Construit la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20 in stilul renasterii germane, a servit ca si resedinta de vara pentru regii Romaniei. in prezent a fost retrocedat regelui Mihai I al Romaniei dar va ramane muzeu si este deschis publicului spre vizitare. in acest muzeu pot fi vazute nenumarate obiecte realizate pentru Casa Regala si nu numai. Printre acestea se numara: obiecte de mobilier, arme, tablouri, covoare, sculpturi din fildes.
Cele mai importante sali de vizitat sunt:
Holul de Onoare, Biblioteca regala, Salile de arme, Sala de muzica, Sala Florentina, Sala Maura, Sala de teatru, Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul Turcesc, Dormitorul regal.8. Castelul Bran
Unul dintre cele mai celebre castele din Romania si datorita faptului ca este frecvent asociat cu legenda vampirului Dracula. Este vizitat de zeci de mii de turisti anual, fiind probabil cel mai vizitat din topul nostru. A fost construit initial ca si punct de aparare si de vama pe drumul ce lega Brasovul de Tara Romaneasca prin pasul Giuvala. Fiecare negustor care trecea pe acest drum trebuia sa plateasca a 30-a parte a marfurilor sale drept vama. In prezent se poate vizita contra unei taxe.

9. Castelul Huniazilor
Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoara este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectura gotica din Transilvania.
A fost ridicat in secolul XV de catre Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti. Este o constructie impunatoare, cu acoperisuri inalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane impodobite cu dantelara pietrei cioplite. Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu. Vizitarea sa este posibila dar se percepe o taxa de intrare.

10. Cetatea Sighisoarei
Una dintre putinele cetati locuite din Europa si singura dintre acestea care s-a pastrat integral. De vizitat: Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor. O mentiune speciala merita Turnul cu Ceas cel mai monumental dintre toate turnurile Cetatii Sighisoarei, care a servit multa vreme ca si primarie. Ceasul sau construit in Elvetia in 1648, figurile sale simbolizeaza zilele saptamanii. Cetatea se poate vizita fara nici un fel de restrictii, aceasta contopindu-se cu partea centrala a Sighisoarei. Strazile cetatii fiind strazi ale orasului, locuite, cu porti si case in stilul vremurilor de mult apuse, oferind turistilor o veritabila calatorie inapoi in timp, o experienta deosebita!

Vezi si:
Harta de vacanta

Excursii cu elevii

Joaca in serios

Sondaj

Crezi ca greva profesorilor va afecta bacalaureatul?