calificativ.ro  »  Resurse Profesori  »  Ghid pedagogic  »  Stim sa invatam?

Stim sa invatam?

calendar_month 03 Mar 2011, 00:00
Ce stiti despre aceste metode alternative de invatare si cum credeti ca va va ajuta copilul? Cititi acest articol si aflati mai multe despre caracteristicile acestei variante de predare, diferita de cea traditionala.

In prezent, foarte multi elevi beneficiaza de sistemul de invatamant traditional. Lectiile sunt predate de un profesor la catedra, elevii raspund cand sunt intrebati, primesc note si teme pentru acasa sau pe timpul vacantei. Asa se invata acum in majoritatea scolilor si rezultatele nu sunt foarte multumitoare nici pentru elevi si nici pentru profesori. Din acest motiv au aparut metodele alternative de invatare. Aceste metode ajuta copilul sa se dezvolte treptat, nu simte presiune din partea dascalilor si reuseste sa inteleaga mai repede.

Printre metodele alternative de invatare se gasesc: metoda de invatare step by step, afterschool, predare asistata de proiector, calculator, laptop, iPad sau combinata cu iesiri culturale, evenimente, conferinte, excursii. Toate aceste elemente ajuta copilul sa vada ca procesul de invatare poate fi unul placut. Fara note in catalog, fara presiune din partea profesorilor sau competitia din clasa. Este mult mai usor ca activitatile sa fie realizate in echipa, elevii find incurajati sa interactioneze. Descoperirea individuala ii ajuta sa aleaga si metoda de invatare care li se potriveste.

Multe scoli au inceput sa apeleze la metodele alternativ de invatare si rezultatele sunt mult mai bune. Un copil care invata la o astfel de scoala nu are probleme in interactionarea cu ceilalti si cu siguranta nu uraste orele de curs, asa cum se intampla in general in sistemul de invatamant cu predare traditionala. Elevii au nevoie de vizualizare, parctica si munca in echipa pentru a vrea sa se implice in activitati. In plus, trebuie sa stie ca nu o nota ii stabileste cunostintele la o anumita materie.

Metodele alternative de invatare au mult mai multe avantaje decat metodele de invatare traditionala. Si profesorii, dar si elevii considera ca acest tip de predare aduce beneficii tuturor celor care se implica.


 
Sondaj
Care credeti ca este principala problema a sistemului educational romanesc?