Presiuni la catedra: Fa-le fata cu brio!

Publicat: 24 Mar 2011 00:00

Viata de profesor nu este deloc usoara, iar presiunile cu care te confrunti zi de isi spun cuvantul. Ce este totusi de facut pentru a trece mai usor peste aspectele neplacute ale meseriei de dascal?

Statutul financiar

Pentru cei mai multi profesori aspectul material al meseriei lor este cel mai dureros. Salarii mici, legi nerespectate, drepturi incalcate, toti s-au confruntat cu asta.

Solutii:
-Acorda meditatii elevilor. E adevarat ca veniturile astfel obtinute trebuie declarate si impozitate, insa incearca sa vezi partea plina a paharului: sunt niste bani in plus, nu in minus.

- Incearca sa obtii un post la o scoala particulara. In ultimii ani scolile particulare au castigat mai mult teren si s-au dezvoltat, crescandu-le necesarul de dascali. Un post la o astfel de scoala ar fi mult mai bine platit iar munca ta s-ar bucura de mai multa satisfactie financiara.

- Angajeaza-te pedagog la un afterschool. Tot mai multi parinti ocupati aleg varianta afterschool pentru copiii lor. Un astfel de job este mai bine platit si iti va imbunatatti considerabil venitul

- Fa-ti o mica afacere. Porneste cu ceva mic, fara pretentii. Poti face felicitari lucrate manual, agende, bijuterii. E o activitate care consuma destul de mult timp insa satisfactia e mare. Nu te astepta sa faci bani de la inceput din asta, priveste-l ca pe un hobby la inceput. Incet, incet iti poti crea propria retea de clienti iar in preajma sarbatorilor rezultatele se vor vedea si in buzunar.

Statutul social

Daca pana acum cativa ani, profesorii erau foarte respectati, astazi lucrurile stau putin diferit. Sunt multi cei care considera ca munca unui profesor nu este echivalenta cu un loc de munca cu norma intreaga.

Multi parinti si chiar elevi judeca un  profesor prin prisma timpului petrcut in sala de clasa.  Vacantele elevilor sunt privite ca zile de concediu pentru profesori  iar numarul de ore petrecute saptamanal constituie deasemenea un subiect de discutie.

Solutii:
- Accepta ca exista prejudecati. Oricat ne-am stradui, nu vom reusi sa ii facem pe toti sa ne placa. Priveste partea buna a lucrurilor insa: nu avem nevoie sa fim placuti de toti pentru a fi fericiti. 

- Imbunatateste relatia cu parintii. Usor de spus, greu de facut: pastreaza o relatie calda cu toti parintii, povestete-le de timpul petrecut corectand proiectele sau lucrarile copilului lor, cere-le sfaturi cu privire la activitatile extrascolare. Vor aprecia interesul si va vor respecta pentru ceea ce incercati sa faceti.

Violenta elevilor

Nu este un secret pentru nimeni ca generatiile actuale sunt mult diferite de cele de acum 10 ani.  Telefoane mobile, tipete, violenta inca de la o varsta frageda, toate sunt probleme carora trebuie sa le faci fata.

Solutii:

- Fii corect! Surprinzator, dar elevii apreciaza corectitudinea. Fii intelegator si aminteste-ti ca si tu ai avut varsta lor. Acum sunt mai rebeli mai oricand si orice urma de nedreptate ii va face sa reactioneze.

- Respecta-le intimitatea si nu incerca sa “ii faci de rusine in fata clasei”. Aceasta practica nu naste decat frustrari iar frustrarile duc la violenta.  Fii atent cu acest aspect mai ales in cazul in care ai elevi adolescenti.

-Incearca sa ii cunosti pe fiecare in parte. Aminteste-ti nemele fiecarui elev, intereseaza-te despre situatia pe care o are acasa. Poate violenta unui copil problema nu este decat refularea presiunii acumulate in familie.

Presiuni in scoala

La fel ca la orice alt loc de munca si in scoli exista tratamente preferentiale, intrigi, favoritism.
Se fac discriminari si se formeaza bisericute.

Solutii:

- Nu te transforma intr-o tinta! Poate nu iti place cum sunt rezolvate lucrurile in scoala si esti decis sa faci schimbari. Este o inititativa nobila, dar ai grija sa nu ranesti orgolii. Fa totul cu mult tact!

- Nu te implica in conflicte!  Este mai intelept sa lasi de la tine. Conflictele nu sunt vazute nicaieri cu ochi buni, cu atat mai putin intr-o scoala. Orice divergenta poate fi rezolvata cu argumente, nu cu ridicari de ton, ironii sau sarcasm!

- Fii echidistant!  Pastreaza o atitudine neutra atunci cand vine vorba de conflicte intre doua cadre didactice. Nu lua partea nimanui, pentru ca nu stii niciodata cum vor decurge lucrurile.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Credeti ca inspectiile scolare reprezinta o evaluare corecta a activitatii didactice?

Teste Online

Fizica cls. a-VII-a :Mecanica

un test de clasa a VII-a la fizica

mai multe »