Cum organizez o sedinta la sfarsit de an scolar
calendar_month 27 Mai 2010, 00:00
Sedinta de sfarsit de an scolar este una dintre cele mai importante atat pentru parinti, elevi, cat si pentru tine, ca profesor si de aceea trebuie sa incerci sa gasesti o solutie cat mai buna pentru a-i face pe toti sa fie prezenti.

Din diverse motive, sedintele cu parintii sunt un chin pentru majoritatea profesorilor. Fie ca parintii nu vor sa vina, motivand ca nu pot lipsi de la serviciu si ca vor ajunge intr-o alta zi la scoala, sau fie ca elevii nu ii anunta, sedintele ajung de cele mai multe ori sa fie organizate doar pentru cateva persoane.

Cand sa organizezi sedinta
E greu sa multumesti toti parintii in ceea ce priveste programarea sedintei, in care le aduci la cunostiinta note, eventuale nereguli si evolutia de-a lungul intregului an scolar a elevilor! Potrivit ar fi sa incerci sa-i convingi sa isi rezerve o ora libera , dupa-amiaza sau seara, pentru a putea discuta.

Cum trebuie sa decurga discutia
Psihologii spun ca cel mai bine este ca discutiile sa nu inceapa niciodata cu un lucru negativ. Nu are rost sa incepi sa te plangi de lipsa de respect, performante slabe, scopul sedintei este de a gasi solutii, nu de a improsca cu noroi. Calm, discuta pe rand toate aspectele, si nu vei castiga doar respectul parintilor, ci le vei oferi si siguranta ca odraslele lor sunt pe maini bune.

In cazul in care, situatia unuia dintre copii este chiar serios, gen prea multe corigente sau acesta chiar poate sa ramana repetent, vorbeste domol parintilor si incearca sa gasiti impreuna solutii pentru a-l ajuta sa revina pe drumul bun. Daca te porti ca si cum tu stii ce e cel mai bine pentru copii, parintii ar putea deveni reticenti si chiar ar putea sa intre in defensiva.

Cum ii poti face pe copii sa ii cheme pe parinti la sedinte
Raspunsul ar putea fi sedintele combinate!
Daca timpul ti-o permite, cu toata increderea poti incerca sedinta "combinata" : parintii vin insotiti de copii. Astfel, celor mici le va disparea teama cand vine vorba de intalnirea parintelui cu profesorul/invatatorul.

Sedinta de la sfarsitul anului scolar este una dintre cele mai bune modalitati de a imbunatatii relatia cu parintii si de a discuta despre felul in care elevul a evoluat in activitatile educationale de-a lungul celor doua semestre.

Vezi si:
Relationarea cu parintii

Parinti cu probleme